Gljivarska sezona u punom je jeku i šumske su staze pune berača. Mnogi od njih gljive zatim prodaju. Gljive s njokima. Zvuči ukusno, no jedan pulski par neće baš po okusu pamtiti taj ručak. U Puli je zabilježen najnoviji slučaj trovanja gljivama. Slijedila je slabost, mučnina i znojenje. U bolnici im je ustanovljeno trovanje gljivama. Ovog puta, srećom, bez kobnih posljedica, javlja HRT.
No, i oblik može zavarati. - Slična je lisičarki, a zove se zavodnica, da te zavodi, ona je vrlo slična, malo je žute boje. A druga vrsta je sunčanica, istaknuo je gljivar Ivan Žagrić.
Postoje i mnogo otrovnije gljive.
- Ako se radi o recimo našoj najotrovnijoj gljivi, zelenoj pupavki, simptomi mogu voditi do akutnog zatajenja jetre, oštećenja bubrega pa nažalost i do smrti, rekao je dr. med. Matej Percan, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.
Srećom, posljednjih godina u Istri nije bilo slučaja s takvom posljedicom. No, ako posumnjate da ste pojeli pogrešnu gljivu, obvezno se odmah javite liječniku.
Cijeli prilog dostupan je na poveznici.