Generacijsko pitanje za sve puležane

Valter Boljunčić o današnjem Gradskom vijeću: Odluka o uređenju Rive oblikuje budućnost Pule za narednih 100 godina

| Autor: Glas Istre
(Foto: Press IDS)

(Foto: Press IDS)


Pulsko Gradsko vijeće danas odlučuje o budućnosti uređenja Rive, generacijskog pitanja za sve Puležane. Zahtjevom IDS-a na stolu je odluka kojom se traži da u proces odabira modela uređenja Rive budu uključene stručne osobe arhitektonske i građevinske struke te da konačnu odluku donese Gradsko vijeće Grada Pule, a ne Filip Zoričić samostalno.
- Uređenje Rive pitanje je od krucijalne važnosti za naš Grad i građane.

Gradsko vijeće danas ima priliku odmaknuti se od partikularnih interesa i okrenuti se dugoročnim dobrobitima i ciljevima. Da je većina vijećnika sklona ideji proširenja Rive, više nego zadržavanju postojećeg stanja, pokazalo se i na ranije održanoj tematskoj sjednici, zbog čega očekujemo od vijećnika da glasaju i podrže naš zahtjev“ kazao je predsjednik IDS-a Pula i gradski vijećnik Valter Boljunčić uoči današnje sjednice gradskog vijeća na kojoj se odlučuje o ovom važnom pitanju.

"Osnovno pitanje je kakvu Rivu Pula želi – saniranu u postojećim gabaritima, za što se zalažu koncesionar ACI i gradonačelnik Filip Zoričić, ili je pak urediti i proširiti za 13 metara prema nagrađenom idejnom arhitektonskom rješenju iz 2011. godine", poručuje Boljunčić.

Prema zahtjevu IDS-a zatraženo je da se u odabir modela uređenja pulske rive uključi Društvo arhitekata Istre te da se implementiraju već postojeća idejna rješenja kojom bi se Riva uredila i proširila. Iz IDS-a poručuju kako pulska Riva ima izuzetno važnu ambijentalnu, prostornu i socijalnu ulogu zbog čega mora postati prostor u kojem građani uživaju, a kojim se grad vraća i okreće moru.

Stručnjaci koji su sudjelovali na ranije održanoj tematskoj sjednici poručili su kako je "prilikom izrade idejnog urbanističkog rješenja uređenja gradske rive u Puli glavna nit vodilja bila kako napraviti Pulu mediteranskim gradom, na način da grad ima afirmativni pristup moru te da postane prava gradska riva, da pješaci uživaju u njoj te da sublimira sve parametre grada."

-Takvim projektom ponuđeno je i rješenje prometa u mirovanju i drugi kvalitetni pristupi svih aspekata uređenja i proširenja rive, zbog čega ga smatramo dobrim i dugoročno održivim“, poručio je Boljunčić naglašavajući važnost mišljenja stručnjaka koje se oslanja na ranije predloženo rješenje uređenja Rive.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter