Pulski Možemo!

Uoči sjednice Gradskog vijeća: "Zoričić je pripremio odluke koje su nastavak politike sukoba interesa, prevara, pogodovanja, uništenja šuma..." 

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


"Kontroverzni projekt izgradnje betonskog mastodonta na pulskom Lungomaru, kojem se suprotstavilo 10.000 građana, započeo je davno još IDS neviđenim pogodovanjem prilikom izrade i izmjene prostornih planova, a Zoričić nastavio nizom dodatnih odluka kojima je zaboravljen javni interes u korist onog privatnog - Hotela Valkane.

Odluke koje je pripremio Zoričić nastavak su takve politike koju obilježava prevara, sukob interesa, pogodovanje i uništenje šume. Ekspeditivnost kojom Zoričić rješava Muidžine zahtjeve za izgradnju i financiranje pristupnih cesta (netko mora čekati godinu i pol, nekome se sve riješi u mjesec dana) govori nam i o želji da mu prije izbora riješe sve zahtjeve. Jasno je da investitor koristi posljednje mjesece ove vlasti kako bi što više unaprijedio svoj projekt, a gradonačelnik očito nema nikakvih drugih prioriteta povrh hotela Valkane.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Žurba da se udovolji investitoru prije gubitka vlasti bode u oči. Ugovori za izgradnju cesta se predlažu na usvajanje na Gradskom vijeću unatoč činjenici da se radi o zemljištu za koje je Grad Pula na sudu. Takva praksa nije normalna.

U informacijama koje su dostavljene vijećnicima ne spominje se da je u tijeku postupak ocjene zakonitosti prvih i drugih izmjena UPU Lungomare na Visokom upravnom sudu - upravo zbog prethodnih pogodovanja investitoru kojemu je dopušteno da naruči i plati izmjene UPU-a, što se prema zakonu, s obzirom  da nije vlasnik cijelog obuhvata UPU-a, nije smjelo dogoditi. DORH još uvijek “u ladici” drži prijavu građanske inicijative o nezakonitostima u procesu pretvorbe i privatizacije, na što smo upozorili Glavnog državnog odvjetnika Turudića, postavivši mu i zastupničko pitanje - na koje očekujemo odgovor.

Protivimo se izgradnji hotela na toj lokaciji te, posljedično, i izgradnji pristupnih cesta. A niže informiramo i upozoravamo javnost na sukob interesa, prevaru, pogodovanje, uništavanje šume i štetu za javni interes.

PREVARA - Proteklih smo se godina naslušali ispraznih priča o velebnim zaradama od komunalnog doprinosa za hotel, kojima će se graditi vrtići i škole. Sada vidimo da su se zgodno dosjetili da od 1,5 milijuna eura izračunatog komunalnog doprinosa za hotel Muidži oproste najmanje 805.000 eura, koliko će platiti tvrtka na čijem je čelu za izgradnju ceste kroz šumu Lungomare - koja služi samo njihovom hotelu. Trošak gradnje ceste za pristup hotelu trebao bi biti isključivi trošak investitora  - ako rekonstrukcija služi samo njemu. To je temeljni princip kojim se odgovorne gradske uprava trebaju prilikom odlučivanja o eventualnom prebijanju komunalnog doprinosa s troškom izgradnje ceste.

SUKOB INTERESA - Zahtjev za gradnju jedne pristupne i jedne servisne ceste kroz šumu dolazi od tvrtke Hotel Valkane, čiji je direktor ujedno i član predsjedništva pulskog SDP-a (i njihov član Vijeća MO Vidikovac). Prema etičkom kodeksu Gradskog vijeća Grada Pule, vijećnici SDP-a Radolović, Belas i Gordić, trebali bi se izuzeti od glasanja o dvije sporne točke na Vijeću kojima pogoduju povezanoj osobi. Gradonačelnik Zoričić pobrinuo se da nemamo etičko povjerenstvo koje bi utvrdilo i sukob interesa, pa sve ostaje na osobnom osjećaju za moralnost tih vijećnika.

POGODOVANJE - Glavni princip kod donošenja odluka o tome hoće li trošak izgradnje pristupne ceste za neku zgradu umanjiti iznos dužnog komunalnog doprinosa je jednostavan - ako se radi o pristupnoj cesti koja služi samo toj zgradi, trošak u cijelosti podmiruje investitor. Cesta prema pročistaču već postoji i sasvim je primjerena svrsi, te njena rekonstrukcija nije potrebna, nije u javnom interesu. Osim toga, zašto bi rekonstruirali cestu za pročistač koji se planira izmjestiti. Stoga bi trošak gradnje ceste sa svim nužnim profilima za pristup hotelu s 5* trebao biti isključivi trošak investitora, tj. ne bi trebao umanjiti iznos komunalnog doprinosa. A Zoričić nam predlaže da se planirani iznos komunalnog doprinosa za hotel od 1,57 milijuna eura umanji za 805.000 eura, koliko je u ovom trenutku procijenjeni trošak izgradnje pristupne ceste. Ako trošak bude i veći, što je sasvim izvjesno, priznat će se i povećanje troška. A Gradu Puli će ostati trošak održavanja ceste koje služe samo hotelu. 

Ako je neko zemljište u sporu, kao što je zemljište na kojem se planiraju obje pristupne ceste, pravilo je da se za takva zemljišta ne sklapaju nikakvi ugovori do rješavanja spora. To pravilo vrijedi za sve osim kad su u pitanju Stevan Muidža i Hotel Valkane. Nije uobičajeno ni da Grad Pula sklapa ugovor o izgradnji i financiranju dvije ceste, a da prethodno nije napravljen parcelacijski elaborat i tehnička dokumentacija. U ugovorima se navodi cijela k.č. od koje će samo dio biti cesta za koju se sklapa ugovor. Uobičajeno je da se na sklapanje ugovora ide tek kada su pripremni dokumenti dovršeni, tako da vijećnici Gradskog vijeća znaju za što točno dižu ruke. Ali ne u slučaju Mudiže i Hotela Valkane.

ŠTETA ZA JAVNI INTERES - Stevan Muidža, član predsjedništva SDP-a, je u ime investitora naručio i platio procjenu vrijednosti zemljišta od 49 eura/m2. Postavlja se pitanje zašto vrijednost zemljišta nije utvrdilo Procjeniteljsko vijeće, formirano baš u tu za svrhu? Procjena koju je naručio Hotel Valkane nije prošla postupak potvrde cijene od strane Procjeniteljskog vijeća. Zoričić bi trebao objasniti razlog. Sjetit ćete se sličnog slučaja ”Prhat” s Procjeniteljskim vijećem i gradskim zemljištem, kada se tražila ostavka i gradonačelnika i nadležnog pročelnika. Tada vijećnici nisu među materijalima dobili mišljenje Procjeniteljskog  vijeća, pa smo dobili obećanje da će ubuduće svaki puta kada se utvrđuje vrijednost gradskog zemljišta vijećnicima dostaviti izvještaj Procjeniteljskog vijeća. Sada vidimo da je ne samo prekršeno to obećanje, nego u ovom slučaju nije ni zatraženo njihovo mišljenje.

Osim proširenja ceste prema pročistaču, planira se i dodatna servisna cesta dijagonalno kroz šumu do hotela. Za troškove izgradnje te ceste se ne predviđa prebijanje s komunalnim doprinosom. Nelogično je da Grad preuzima obavezu održavanja servisne ceste koja služi vozilima Hotela Valkane. Kad se nešto zove servisna prometnica za hotel onda nema dvojbe da ona služi samo i isključivo hotelu i da Grad Pula, a onda i građani ovog grada, ne bi smjeli imati nikakvog troška održavanja takve ceste.

DALJNJE UNIŠTAVANJE ŠUME - Dok se gradonačelnik tobože trudi da Lungomare proglasi park šumom, ovom će se odlukom šuma Lungomare smanjiti za još stotine stabala zbog izgradnje 190 metara pristupne ceste i 65 metara servisne ceste. U širini dvosmjerne ceste i nužno i više od toga radi sigurnosti rušit će se šuma. Predviđena je sječa na oko 2000 m2. Priča o park šumi je samo još jedna  isprazna gradonačelnikova priča. Prije više od 2 godine obećao je hitne izmjene UPU Lungomare kojima bi se onemogućila gradnja u šumi i to obećanje, naravno, prekršio", stoji u priopćenju pulskog Možemo. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter