Svečano otvoreno

FOTO / U Hrvatskoj vojsci sudjelovalo oko 23 tisuće žena, a sada su u Puli dobile i svoj prostor

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Svečanim rezanjem vrpce i prigodnim programom, Udruga žena braniteljica Domovinskog rata Pula danas je, uz goste i novinare, otvorila svoj prostor u sklopu stambene zgrade u Koparskoj ulici u Šijani.

Predsjednica Udruge žena braniteljica Domovinskog rata Pula Slavica Porubić Kukal zahvalila se Gradu Puli na dodjeli prostora putem natječaja za korištenje prostora namijenjenog udrugama te Istarskoj županiji na stalnoj potpori u radu Udruge od samog početka.

(Snimila Doria Mohorović)Slavica Porubić Kukal  (Snimila Doria Mohorović)

- Jako smo ponosni jer smo uspjeli dobiti prostor. Nova smo udruga na području grada Pule, tek smo dvije i pol godine od osnutka, a prostor će nam dobro doći za osmišljavanje projekata za radionice koje ćemo provoditi za okupljanje braniteljica Domovinskog rata. U statutu imamo i potporne članove, koje obuhvaćaju žene i one koji su emotivno vezani uz Domovinski rat, a znamo da u Puli živi puno osoba koje su prognane s područja Slavonije i svih dijelova koji su bili obuhvaćeni ratom, rekla je Porubić Kukal dodajući da se nada kako će Grad i Županija biti njihovi partneri i u realizaciji prijedloga Parka djeca žrtava ratova 20. i 21. stoljeća. Do sad, kažu, nisu imali svoj prostor, a rad od kuće i dogovaranje susreta po tuđim prostorima predstavljao im je poteškoće. Trenutno broje 34 članice, a, kako ističe, na čekanju i učlanjenju imaju još 50 osoba koje bi bile sretne da su dio udruge.

U ime gradske uprave, dogradonačelnica Ivona Močenić izrazila je članicama duboko poštovanje za sav doprinos i žrtvu koju su dale za oslobođenje Republike Hrvatske.

(Snimila Doria Mohorović) Ivona Močenić (Snimila Doria Mohorović)

- Grad Pula kao znak zahvalnosti braniteljicama domovinskog rata dodjeljuje ovaj prostor i na taj način podržava njihovu važnu misiju. Tijekom Domovinskog rata svoj doprinos u stvaranju slobodne Hrvatske dale su i žene. O tome se jako malo priča. Svoj su doprinos dale, bilo u borbenom, bilo u neborbenom obliku, kao medicinske sestre, njegovateljice, kao žene koje su ispraćale svoje muževe na ratišta, kao majke koje su ispraćale svoje sinove na ratišta. Malo se priča i o tome da je 5 posto žena bilo u Hrvatskoj vojsci, odnosno oko 23.000 žena je sudjelovalo u Hrvatskoj vojsci, od čega ih je 186 poginulo, 1200 je ranjeno, a za 33 žene se vode kao da su nestale. Za većinu tih žena i nakon formalnog završetka rata on se i dalje nastavio, jer one su i dalje brinule ili se još uvijek brinu s post-ratnim traumama članova svojih obitelji, rekla je Močenić.

Na novom prostoru kojega su svojim predanim radom zaslužile, članicama Udruge čestitao je pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac.

(Snimila Doria Mohorović) Ivan Glušac (Snimila Doria Mohorović)

- Članice Udruge imaju nevjerojatnu energiju i iznimno su agilne s jako puno inicijativa koje su prisutne ne samo u veteranskom dijelu, već one zapravo pokreću mnoge inicijative i za mlade ljude.

Okrenute su budućnosti te se svojim projektima trude da današnja djeca i mladi poznaju svoju povijest, ali i da znaju cijeniti ono što imaju danas. Drago mi je da im Istarska županija kao partner može pomoći na tome putu, kazao je pročelnik Glušac i najavio kako će sljedeće godine veteranske udruge proizašle iz Domovinskog rata kao i udruge antifašista imati svoj zasebni natječaj u sklopu kojeg su povećali sredstva za 50 posto čime će im se, kaže, olakšati predani rad.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)


Podijeli: Facebook Twiter