za svaku pohvalu!

FOTO / Udruzi tjelesnih i invalida rada stigla vrijedna donacija Caritasa Bečke nadbiskupije. Evo kako do pomagala 

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Iz Beča nikad nije došao praznih ruku, a i ovoga puta donacija je bila više nego izdašna, pohvalio nam se Boris Jurevini, predsjednik Udruge tjelesnih i invalida rada. Naime, svake godine u više navrata odlazi u Caritas Bečke nadbiskupije, posredstvom glavne sestre mobilnog hospicija Nade Paić, rođene Šibenčanke, koja se svaki put do sad iskazala dobročinstvom prema ovoj pulskoj udruzi, o čemu je, ne jednom, pisao i Glas Istre.

Nakon što stigne s puta, njegov kombi dupke je pun korisnih i potrebnih pomagala te medicinskih potrepština kojima Udruga pomaže svojim članovima, ali i ostalima u potrebi.

Profesionalni antidekubitalni madrac

- Čak ne mogu ni ponijeti sve ono što nam se nudi. I ovaj put je gospođa Nada Paić nudila štošta i sve smo to naguravali, a ponekad se dogodi da pocijepamo ambalažu, maknemo kutije, ali bez ostale štete na robi koju dovozimo, opisuje nam Jurevini »misiju« kojom dopremaju vrijedne donacije u Pulu.

Od vrijednih stvari iz ove ture navodi električni krevet koji, doduše, nije nov, ali je u odličnom stanju. Naravno, tu je i njegov bolnički madrac, dimenzija 90x200 centimetara, ali i jedan profesionalni antidekubitalni madrac s čak dvije pumpe, čija je cijena možda i veća od samog kreveta.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Madrac stoji 400 ili 500 eura, ovaj antidekubitus madrac stoji oko dvije i pol tisuće eura, plus jedna dodatna pumpa, što je velika vrijednost. Osim toga dobili smo dvije princeze, od kojih je jedna vrlo profesionalna te sam gledao njenu cijenu kod nas od blizu 400 eura. Druga je, budući nije nova, upola te cijene. Dobili smo i jedna kolica i to vrlo moderna, s jastukom od memorijske pjene, a izgledaju posve nova. Tu je i jedna potpuno nova, moderna guralica sa spremnikom te za teške bolesnike stolica za kupanje u kadi; jedna obična i jedna složenija za veću kadu, navodi Jurevini.

Prvi puta su, kaže, dobili i nekoliko profesionalnih ortoza te dvije priručne cipele koja će služiti da privremeno na terenu imobiliziraju lom do dolaska liječnika.

Štake, štapovi, ali i proteinski jogurti

- Tu je i jedan steper s digitalnim satom, a neizostavno tu su uvijek pelene, kao i za onkološke bolesnike proteinski jogurti. Medicinski materijal je također tu, a dobili smo i jedan, kako ga ja nazivam, amaterski antidekubitus madrac. To su ovi jeftiniji od 100 do 200 eura, s pumpom. Ovoga puta tu imamo i nekoliko štaka te štap. Kad bi sve ovo bilo novo, vrijedilo bi i deset tisuća eura, a ovako procjenjujem da je vrijednost do sedam i pol tisuća eura. Kad računamo da put maksimalno košta 400-tinjak eura, vrijednost robe te troškove premašuje za 15 do 20 puta, veli on.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

S obzirom da je ove godine u Beču bio već četiri puta, predsjednik nam najavljuje još jedan eventualni odlazak u vrijeme Božića. Za svaku je pohvalu da još uvijek uspijeva otići sa svojim kombijem, a kako je teško naći pomoćnika, nada se da će ga zdravlje poslužiti kako bi održao ovu dinamiku. Za sestru Paić ima samo riječi hvale, a riječ je o gospođi koja će sljedeće godine otići u mirovinu, u što je zbog njene energije teško povjerovati.

Kako do pomagala?

Udruga tjelesnih i invalida rada na svojoj stalnoj adresi sad stoji na raspolaganju s najnovijom donacijom; sve kako bi odgovorili na potrebe članstva i ostalih. Da sve ide vrlo brzo i da roba ne ostaje dugo na ovom mjestu, potvrđuje nam i sam predsjednik koji veli kako su prije tri tjedna ostali bez i jednog kreveta. Na nuli su bili i s kolicima, a trenutno su se ovom donacijom ojačali.

Sve će navedeno brzo otići. Ovoga puta će tražiti mišljenje liječnika specijalista, jer nije svakom bolesniku potrebno svako pomagalo, otkriva nam predsjednik Udruge.

Inače, članovi za pomagala plaćaju simboličan paušal te ga mogu zadržati koliko im treba, dok oni koji nisu članovi i dalje mogu posuditi pomagala po znatno povoljnijim cijenama nego li je to slučaj na drugim mjestima. Sve ovo se čini zbog cijene samog održavanja, ali i vrednovanja ovih predmeta koji će i jedno sutra nekome ponovo poslužiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter