terminalna faza života

Pulski medicinari obilježili Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

| Autor: Glas Istre
(Foto Medicinska škola Pula)

(Foto Medicinska škola Pula)


Danas su učenici trećih razreda Medicinske škole Pula sa svojim strukovnim nastavnicama Snježanom Svitlić Budisavljević, Nadom Burić, Blaženkom Stivi, Ivanom Popović, Tamarom Brgić Mickov i Klarom Ibrišagić obilježili Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Diego Brumini, dr. med. i Nada Tadić, mag. sestrinstva ispred Bolničkog palijativnog tima OB Pula održali su učenicima edukativno predavanje o palijativnoj skrbi, odnosno specifičnostima skrbi osoba u zadnjoj, terminalnoj fazi svoga života. 

Edukatori su naglasili da ovim predavanjem daju podršku hospicijskoj i palijativnoj skrbi širom svijeta jer treba zagovarati da što veći broj osoba koje su u potrebi za palijativnom skrbi nju i dobije.

Učenici su mogli čuti da se ove godine obilježava 10 godina otkako je Svjetska zdravstvena skupština donijela rezoluciju o palijativnoj skrbi, pozivajući sve zemlje da ojačaju palijativnu skrb kao komponentu sveobuhvatne skrbi bolesnika. I kod nas se ulažu značajni napori kako bi se usluge palijativne skrbi integrirale u sustav zdravstvene skrbi.

(Foto Medicinska škola Pula)(Foto Medicinska škola Pula)

Mnoge su prekretnice postignute tijekom godina na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Prema podacima, u svijetu je zadovoljeno samo 12 posto potreba za palijativnom skrbi. Nažalost, bez obzira što je u svakom dijelu RH razvijen neki oblik palijativne skrbi ona nije dostupna svim osobama koje je trebaju. Iz tog razloga naša misija je daleko od ispunjenja te nam predstoji daljnji razvoj uz obrazovanje, edukaciju i uključivanje sve većeg broja profesionalaca, volontera, zajednice jer smo svi mi, manjim ili većim dijelom, u mogućnosti utjecati da se prema bolesnicima na kraju života postupa s dostojanstvom i poštovanjem.

Obaveza je i zadatak profesionalaca educirati mlade da prepoznaju osobe u zadnjem stadiju života, osobe u patnji, da budu svjesni kako svi dionici zdravstvene skrbi i njege bolesnika, pa tako i učenici na praktičnoj nastavi svojim prisustvom i djelovanjem mogu doprinijeti povećanju kvalitete njihovih života. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter