UZ POČETAK ŠKOLE

FOTO / Na Portarati održana akcija policije i HAK-a: Djeca naučila kako se ponašati u prometu

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Autoklub »Pula - Rovinj«, u suradnji s Hrvatskim autoklubom iz Zagreba i Postajom prometne policije Pula, organizirao je već tradicionalno, prometno preventivnu akciju »Sigurno u školu s HAK-om 2024.« za prve razrede osnovnih škola i najstariju vrtićku skupinu. Akcija je održana na pulskoj Portarati tijekom jučerašnjeg jutra. Akcija se organizira povodom početka školske godine na području cijele Hrvatske, kako bi se djecu što kvalitetnije naučilo o ponašanju u prometu. Djeci su podijeljene i brošure vezane za sigurno ponašanje u prometu.

Vrtićarci i prvašići

- Najavljen nam je dolazak 50-ak učenika iz osnovnih škola Monte Zaro i Centar. Druge pulske škole danas nisu mogle doći ali zato ćemo ih mi posjetiti tijekom ovih dana. Podijelit ćemo im slikovnice s prometnom signalizacijom odnosno tu je prometna učilica u kojoj se djeca uče kako od kuće do škole i natrag. Za danas nam je najavljen dolazak dvjestotinjak djece iz brojnih pulskih vrtića. Riječ je o najstarijim grupama djece koji će nagodinu u prvi razred osnovne škole, rekao nam je tajnik Autokluba »Pula - Rovinj« Marčelo Mohorović i potom istaknuo iz kojih su vrtića došla djeca.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- To su djeca iz vrtića Mali svijet, Pčelice, Bubamara, Leptirići, Suncokreti, Tratinčice i Mali i zeleni, a tu su i četiri skupine iz talijanskog vrtića Rin Tin Tin, Titti, Delfini, Bassotti i Calimero. Mi smo pozvali sve vrtiće i škole Puljštine. Neki su nam kazali kako ne mogu doći. Naime, nastava je tek počela, a pojedini učitelji boje se još da im se po putu neka djeca izgube, što je sasvim razumljivo.

Svim našim malim sudionicima akcije podijelili smo promidžbeni materijal. Za djecu vrtićke dobi predviđena je bojanka s prometnim znakovima, a učenicima prvih razreda osnovnih škola podijelit ćemo slagalicu u kojoj je objašnjeno kako se ponašati od jutarnjeg ustajanja, dolaska do škole i potom povratka svojim kućama. Zbog toga smo ovdje na Portarati za njih sastavili mali poligon s pješačkim prijelazom i semaforom. Cilj nam je da se ovu malu djecu osposobi kako bi se na siguran način mogli kretati na cesti. Osim s djelatnicima Postaje prometne policije Pula, odnosno Policijskom upravom istarskom, ovu smo akciju organizirali uz potporu Grada Pule i Istarske županije, rekao je tajnik Autokluba »Pula - Rovinj« Marčelo Mohorović.

(Snimio Zoran Oljača)Marčelo Mohorović (Snimio Zoran Oljača)

Prometni policajac motociklist, 31-godišnji Denis Brajković iz Pule, deset je godina u službi.

Vidljivi rezultati akcije

- Oduvijek sam htio biti policajac. Ta mi se misao provlačila još dok sam bio dijete. Na kraju mi se želja i ostvarila. Bio sam uporan. Lijepo mi je i na kraju se isplatilo. To je zanimanje koje jednostavno morate voljeti. Posao policajca gledam kao poziv, rekao nam je policijski motociklist Denis Brajković i u nastavku ispričao koji su mu zadaci u Policijskoj upravi istarskoj.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

- Moji su zadaci vezani za nadzor i kontrolu vozila i vozača u prometu. Općenito, brinem se o stanju sigurnosti na cestama. Kada me pitate o mom današnjem sudjelovanju u ovoj akciji »Sigurno u školu«, mogu reći da, zajedno s HAK-om, na tome radimo već dugi niz godina. Akcija je iz godine u godinu sve bolja i vidi se napredak. Stanje sigurnosti na našim cestama ide na bolje. Naime, prije je bilo puno manje prometa i više stradalih, a danas imamo puno obimniji promet ali manje stradalih.

Svi vjerujemo i očito je da ovakav način rada i brojne akcije s malom djecom i školarcima pomažu pri njihovom odrastanju, jer sve se na kraju svodi na prevenciju i obrazovanje. Uvijek im pokušavamo predočiti koliko je kultura u prometu bitna za njihovu sigurnost. S djecom je uvijek lijepo raditi i mogu reći, kako u razgovoru s njima, doznajem da ih veliki broj ima želju da postanu policajci, uz osmijeh nam kaže motociklist PU istarske Denis Brajković.

(Snimio Zoran Oljača)Denis Brajković (Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter