pobuna iza rešetaka

Pulski zatvorenici štrajkali glađu do ručka, predomislili se nakon terapijskih razgovora. Kontaktirali smo Sindikat pravosudne policije 

| Autor: Ana Orsag
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Iz Sindikata pravosudne policije potvrđena nam je informacija da su danas zatvorenici u pulskom zatvoru štrajkali glađu. Prema riječima Jelenka Kreše, određeni broj zatvorenika  štrajkao je jer je nezadovoljan uvjetima smještaja, a situacija se od jutarnjih sati pokušala smiriti. Prema njegovim riječima, štrajkovi su česti u zatvorima diljem Hrvatske, a za pulski zatvor nije znao točne informacije koliko se često događaju.

"Zatvorenici, kada su nezadovoljni, često odbijaju hranu kada misle da su uskraćeni za neka svoja prava, ali to bude individualno", naveo je i napomenuo da se u pulskom zatvoru odmah po početku štrajka glađu krenulo pregovarati s dvadesetak zatvorenika ne bi li se našlo rješenje. 

Upozorio je na tešku situaciju u kojoj se nalaze i pravosudni policajci koji godinama slušaju o novim zatvorima, novoj opremi i novom kadru, ali se ništa ne događa po tom pitanju. Ponude za posao nisu zainteresirale nove kadrove pravosudnih policajaca da dođu raditi u zatvorski sustav. U stare zgrade se godinama nije ulagalo, a Ministarstvo već 10 godina nije donijela Zakon o pravosudnoj policiji, nitko ih nije ni primio.

"Ne zazivam štrajk, ne bih ga volio, ali s obzirom na uvjete, ne bi me čudilo da se i pravosudni policajci odluče na radikalnije mjere kako bi se izborili za bolje uvjete na svojim radnim mjestima.", poručio je Krešo.

Napomenuo je da pravosudni policajci provedu u zatvorenom većinu života i dijele sudbinu zatvorenika, te da svaki njihov štrajk i njima teško pada i odražava se na posao. 

U međuvremenu, štrajk u puskom zatvoru je prekinut i zatvorenici su uzeli ručak, potvrdio je naknadno Krešo. 

Kontaktirali smo Ministarstvo pravosuđa i uprave RH o štrajku u pulskom zatvoru, njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Možemo potvrditi da je u Zatvoru u Puli dana 4. rujna došlo do odbijanja pripremljenog doručka od strane 20-ak osoba lišenih slobode uslijed načelnog nezadovoljstva uvjetima smještaja.

Ističemo da su tijekom prijepodneva s osobama lišenim slobode koje su odbile uzeti hranu obavljeni tretmanski razgovori te su zatvorenici već danas pristali uzeti drugi dnevni obrok (ručak)". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter