Upoznavanje s radom udruge

Dan otvorenih vrata Udruge Fort San Giorgio

| Autor: Glas Istre
(Foto: Facebook)

(Foto: Facebook)


Ove nedjelje u 10 sati na tvrđavi San Giorgio kod pulskog groblja održat će se druženje i predstavljanje udruge Fort San Giorgio - Pula. Kako poručuju organizatori - cilj je upoznati zainteresirane s radom udruge, a kome se svidi - može se i priključiti udruzi.

Fort San Giorgio iliti Fort Monte Ghiro utvrda je na pulskom brežuljku San Giorgio/Monte Ghiro/Giorgetta građena za vrijeme Austro-ugarske, a služila je za zaštitu glavne luke svoje ratne mornarice. Utvrda se nalazila u sektoru I. obalne regije Pula, a klasificirana je kao utvrdna kula ili kaštel.

Fort San Giorgio/Fort Monte Ghiro nalazi se u blizini pulskog groblja. Kao i niz drugih utvrda na području Pule, San Giorgio je kula i ima kružni oblik s promjerom u osnovi oko 35 metara. Građen je kamenim klesancima, s okruglim dvorištem i cisternom u sredini, te ulazom sa zaštićenim pretprostorom.

Utvrda se koristi samo kao cisterna do 1914., a od tada postaje spremište i vojarna svoje obližnje topničke bitnice do 1918. godine, a zatim se utvrda kratkotrajno napušta, te se iste te godine počinje koristiti kao vojarna sve do 1947. godine kada se utvrda počinje koristiti kao vojno spremište, te joj se te godine uklanjaju stolarija i instalacije, osim ulaznih vrata, te se tako koristi do 1991. godine, ali se te godine utvrda počinje koristiti za snimanja filmskih scena.


Podijeli: Facebook Twiter