neobično PRIJEPODNE U GRADU...

VELIKA FOTOGALERIJA / Plesom pet krinolina završile "Žive slike austrougarske Pule"

| Autor: Vanesa Begić


 "Plesom pet krinolina" na Forumu je završena ovogodišnja manifestacija "Žive slike austrougarske Pule" koje je tijekom protekla tri dana "vratila" Pulu u doba Austro-Ugarske Monarhije nizom različitih zbivanja na isto toliko lokacija.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Pula je grad nevjerojatno bogate kulturno-povijesne baštine, veliki dio baštine, posebice arhitektonske je i iz doba Austro-Ugarske, a brojne se priče nadovezuju na ono doba, što je Ivna Bevanda Strah, glavna organizatorica ove manifestacije uz čitav niz suradnika iz svih domena djelovanja, iskoristila za nešto drukčiji kulturno-umjetnički program.

Dakako, vrijeme nije bilo previše naklonjeno, visoke temperature i ljeto preko noći su nestali, doslovno, i došla je jesen, ali ne ona blaga predivnih boja uz šuštanje lišća, već ona koja odmah pokaže svoje zube naglim padom temperatura, kišom i vjetrom, što je donekle i promijenilo planove održavanje programa, no ipak su svi programi održani, tek uz neke promjene lokacija.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Subota je bila u znaku "Mladića koji je želio plesati valcer", odnosno tematske ture koja se održava u Puli tijekom ljetnih mjeseci već drugu godinu zaredom.

Polazak je bio sa željezničkog kolodvora, a ova tematska tura kroz interpretaciju oživljava likove i prostor Pule u razdoblju Austro-Ugarske, od 1856. do 1914. godine. Kroz tematsku turu i zaustavne točke razvija se nova "priča" kroz novi oblik interkulturalne komunikacije.

U samu turu uključeni su brojni glumci, glazbenici, vrijedna ekipa koja zainteresiranima na jednostavan, ali zanimljiv te zabavan način predstavlja povijest Pule prolazeći pored nekih od njegovih važnijih zgrada.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Došavši do Foruma gdje je bilo puno ljudi - što domaćih koji su došli tu nakon špeže na subotnju kavicu, što turista koji su morali odustati od kasnoljetnih morskih radosti, upriličeno je "Neobično prijepodne na Forumu". Bio je tu "Ples pet krinolina", uz plesače iz Art Dancea i druge sudionike koji su ovaj pulski trg "prebacili" u neku drugu vremensku dimenziju.

- Kako lijepo izgledaju te haljine, današnja je moda totalno bezveze naprama tim lijepim haljinama, komentirala je jedna gospođa, na što je njezina kolegica odgovorila "a gdje bi danas nosila tako nešto'", dok su ritmovi valcera i polki "zaposjeli" ovaj pulski trg.

Kiša će pasti, neće, hoće, neće, hoće - uz tu kvazi hamletovsku sumnju, program na Forumu je održan ipak bez kiše, a bilo je i nešto toplije nego prethodnih dana, tako da su male plesačice mogle lakše odraditi svoj dio, uz splet gracioznih pokreta i čuvenih nota.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Da bude to prava sinestezija osjetila, tu je bila i mirisna razglednica iz Pule, odnosno miris Polana koji je kreirala Ivna Bevanda Strah, radionica Art and wine - kada se vino već sljubljuje s raznim jelima, zašto ne bi i s umjetnošću, a da bude i malo recitacije, pobrinula se Slavica Lončarić Đugum - profesorica, književnica, organizatorica raznih događanja, koja je zajedno s pulskim odvjetnikom Antunom Zanettijem napisala riječi za poemu "Monarhija", koju su uglazbili još jedan pulski odvjetnik - Emir Kulenović uz Aleksandra Valenčića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter