sukob

Bojanić tuži Radojčić za klevetu: "Zastrašivanje javnim novcem onih koji misle drugačije"

| Autor: Doria Mohorović
Noel Mirković, Ana Fonović, Dušica Radojčić, Slaven Boljun i Davor Vuković (Snimila Doria Mohorović)

Noel Mirković, Ana Fonović, Dušica Radojčić, Slaven Boljun i Davor Vuković (Snimila Doria Mohorović)


Pulski Možemo! danas je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je iznesena informacija da su gradsko poduzeće Pula Parking i direktor tog poduzeća Branislav Bojanić podnijeli privatnu tužbu za kazneno djelo klevete protiv vijećnice Gradskog vijeća Dušice Radojčić, ujedno i i saborske zastupnice Možemo!.

Razlog tužbe, podnesene krajem srpnja, izjava je Radojčić o neracionalnom trošenju javnog novca za izgradnju preskupe rotacijske garaže i ugnjetavanju građana.

Na konferenciji na kojoj su uz Radojčić prisustvovali i članovi Slaven Boljun, Noel Mirković, Ana Fonović i Davor Vuković, istaknuto je da je u tužbi navedeno kako je Radojčić neistinito navela da se radi o javnom novcu, jer Bojanić smatra da novac kojim raspolaže nije javni:

- Okrivljena je postupala znajući da su te tvrdnje neistinite jer se radi o novčanim sredstvima trgovačkog društva Pula parking d.o.o. koje je samostalna pravna osoba, a ne o javnom novcu, navedeno je u tužbi.

Kako komentira Boljun, "radi se o specifičnom slučaju na pulskoj sceni, da jedno Gradsko poduzeće tuži za klevetu gradsku vijećnicu."

- Glavno pitanje glasi je li uopće racionalno trošiti javni novac na pokretanje postupka protiv saborske zastupnice koja očito ima saborski imunitet. Mandatno-imunitetno povjerenstvo u slučajevima kad se radi o kleveti, redovito odbija skidati imunitet jer bi to dovelo u pitanje samu funkcionalnost rada Sabora, ističe Boljun. Na tužbu, nazvavši ju komičnom, osvrnula se i Dušica Radojčić.

- Nevjerojatno da direktor javnog poduzeća smatra da novac kojim raspolaže Pula Parking nije javni, nego privatan. To što je poduzeće u 100-postotnom vlasništvu Grada Pule i što financijske izvještaje Pula parkinga usvaja Gradsko vijeće činjenica je koju je u svojoj komičnoj tužbi Bojanić odlučio zanemariti.

Takvo postupanje direktora Bojanića u skladu je i s drugim iracionalnim i štetnim potezima kao što je izgradnja nefunkcionalnih Park&Ride parkirališta ili plaćanje idejnog rješenja i postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za garažnu kuću na Marsovom polju na zemljištu spornog vlasništva, koje je sada na sudu, kaže Radojčić.

- Posao gradske vijećnice je da propituje funkcioniranje ili nefunkcioniranje nekog gradskog poduzeća i da kritizira pojave koje smatra lošima. Mi smo u proteklih tri godine puno puta kritizirali rad Pula Parkinga, a ova tužba je pokrenuta iz dva razloga - jer sam izgovorila da direktor Pula Parkinga Branislav Bojanić iracionalno troši javni novac, referirajući se na izgradnju tri rotacijske garaže, i da ugnjetava građane zbog niza slučajeva koje su nam građani prijavljivali, zbog kazni i načina na koji je ili nije uređeno parkiranje u gradu Puli.

U mom slučaju radi se o komičnoj tužbi. Mene štiti imunitet i za riječ izgovorenu na Gradskom vijeću i imunitet saborske zastupnice. Nije u tome najveći problem, nego to što Bojanić šalje poruku da se njegovi kritičari, poput novinara ili građana nezadovoljnih politikom i postupanjima Pula parkinga trebaju bojati njegovih tužbi i visokih kazni. Jedna od osnovnih karakteristika SLAPP tužbi je njihova neosnovanost odnosno pokušaj zastrašivanja visokim kaznama za povredu ugleda i časti.

Bojanić vam poručuje, ljudi, pazite što pričate inače ću vas tužiti. I to sve vašim, javnim novcem, izjavila je Radojčić. Naglasila je i da je gradonačelnik Filip Zoričić jedini član Skupštine Pula parkinga, pa postavlja pitanje je li znao i složio se s tužbom, a osobito jer je to Bojanić najavio na sjednici Gradskog vijeća, što je, navodi Radojčić, potom trebao provjeriti.

- Smatram da je gradonačelnik morao znati što se događa i stopirati ovu apsurdnu tužbu. Nadam se da će to učiniti sada, zaključuje Radojčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter