Muke po zdravstvu

Deset timova turističkih ambulanti nije smanjilo gužve u pulskoj bolnici

| Autor: Zoran Oljača
Turističke ambulante u Istri radit će do 15. rujna (Snimio: Zoran Oljača)

Turističke ambulante u Istri radit će do 15. rujna (Snimio: Zoran Oljača)


Unatoč tomu što su za turiste iz Europske unije te domaće turiste ovog ljeta prvi put osigurani dodatni timovi u domovima zdravlja, ugovoreni s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, gdje svi mogu dobiti zdravstvenu uslugu, recept i uputnice na teret svog zdravstvenog osiguranja, a to je trenutno na 36 lokacija, iz pulske Opće bolnice dobili smo informaciju da nema bitnih odstupanja u odnosu na prošlu godinu.

Veliko opterećenje

Naime, županije i domovi zdravlja dosad su osigurali djelatnike za 36 timova, od ukupno ugovorenih timova s HZZO-om na 51 lokaciji. Predviđeno je da rade do 30. rujna, a po pitanju Istarske županije deset timova raspoređeno je u pet turističkih ambulanti u Umagu, Poreču, Rovinju, Puli i Labinu i na raspolaganju su do 15. rujna. Razlog je taj što se na području Istarske županije svake godine tijekom ljeta broj ljudi udvostruči i svakodnevno boravi i do 400 tisuća osoba. U Istarskim domovima zdravlja navode kako turisti često traže liječničku pomoć zbog čega se često stvaraju velike gužve na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu pulske bolnice.

- U vrhuncu sezone u Istri ljetuje gotovo 600 tisuća turista što predstavlja značajno opterećenje za zdravstveni sustav, kako za Istarske domove zdravlja tako i za Opću bolnicu Pula, rekao nam je ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Nikola Žgrablić. Dr. Žgrablić dodaje da je prvi put sklopljen ugovor s HZZO-om, pa turisti mogu koristiti zdravstvenu zaštitu uz predočenje europske zdravstvene kartice.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić ističe kako je HZZO osigurao besplatne preglede, ali ne i plaće liječnicima koji rade s turistima, pa su one osigurane iz lokalnih sredstava, odnosno iz turističke pristojbe.

- Problem je što su turističke ambulante postojale i ranije, ali su naplaćivale usluge, pa su svi odlazili tamo gdje ne moraju platiti, a to su liječnici obiteljske medicine. Taj dio je sada bolje riješen i veliki je korak k rasterećenju obiteljskih liječnika i hitne službe, rekla nam je županijska pročelnica Antić.

Gužve i dalje

Međutim, kako doznajemo od vršitelja dužnosti ravnatelja Opće bolnice Pula dr. Andreja Anglelinija, u odnosu na 2023. godinu, u istom ljetnom periodu, nema bitnih odstupanja.

- U našoj bolnici funkcionira više hitnih ambulanti, a to su: objedinjeni hitni bolnički prijem, hitna pedijatrijska, ginekološka, psihijatrijska i infektivna očna ambulanta. Broj pacijenata pregledanih u našim hitnim ambulantama u 2023. godini bio je 96.760 pacijenata što je 3,5 posto više od prethodne 2022. godine, a za 18,8 posto više od 2019., pretpandemijske godine. Uvidom u bolnički informatički sustav od 15. lipnja do 12. kolovoza 2024. godine u svim hitnim ambulantama pregledano je ukupno 14.488 pacijenata od kojih je 53 posto trijažne kategorije 4 i 5, što znači da su pomoć trebali ili mogli potražiti kod svog liječnika obiteljske medicine ili dežurnog liječnika IDZ-a. U navedenom razdoblju u prosjeku se dnevno pregleda oko 255 pacijenata, i to 156 u objedinjenom hitnom prijemu Opće bolnice Pula, 50 u pedijatrijskoj hitnoj službi, 17 u ginekološkoj hitnoj službi, 15 u infektološkoj hitnoj službi, jedanaest u oftalmološkoj hitnoj službi i devet u psihijatrijskoj hitnoj službi. Zaključno, u odnosu na 2023. godinu, u istom ljetnom periodu, nema bitnih odstupanja, rekao nam je v. d. ravnatelj Opće bolnice Pula dr. Andrej Angelini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter