tematska sjednica

Boljunčić: Rasprava je pokazala kako je većina vijećnika za proširenje Rive, u buduće odluke treba uključiti i Gradsko vijeće

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


"Cilj Tematske sjednice nisu bila politička nadmetanja, želimo da Puležani i Puležanke dobiju rivu kakvu zaslužuju – na temelju konstruktivne rasprave, činjenica i stručne argumentacije, a koji teže dugoročnoj dobrobiti i ciljevima.

Iako tematskom sjednicom nije predviđeno glasanje o zaključku, rasprava je pokazala kako je većina vijećnika sklona ideji proširenja Rive više nego zadržavanju postojećeg stanja, zbog čega bi o svakoj budućoj odluci i daljnjim koracima vezanima uz ovaj kapitalni projekt trebalo uključiti i Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo građana, a sve s ciljem donošenja zajedničkih odluka oko ovako bitnih pitanja za budućnost Grada Pule", poručio je Valter Boljunčić, predsjednik podružnice IDS-a Pula nakon završene Tematske sjednice na temu "Uređenje Rive".

Na tematskoj sjednici sudjelovala je predstavnica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak, nositelj prvonagrađenog rješenja iz 2011. godine Zoran Boševski te sudionik rasprave i izrade projektne dokumentacije iz 2011. godine Marko Martinčić.

"Sva tri predstavnika struke iznijeli su činjenice i prezentirali projekt kojim bi se pulska Riva proširila za dodatnih 13,8 m u širinu, čime bi Pulu vratili moru i njenim gospodarskim funkcijama na čijim je temeljima Pula povijesno i razvijena", poručio je Boljunčić dodajući:

- Takva Riva bila bi područje grada u kojem uživaju svi njeni građani, posjetioci i turisti, Pula bi tim proširenjem postala pravi mediteranski grad. Ne želimo da Pula propusti ovu povijesnu priliku zbog pojedinačnih interesa – zbog investitora, odnosno ACI marine koji svoj cilj vidi u nastavku koncesije i zadržavanju privilegiranog položaja ili zbog gradonačelnika Zoričića koji svoj put traži u liniji manjeg otpora.

Time bi brzo i efikasno produžio koncesiju za ACI bez većih zahvata u prostoru, dok bi se Puležanima i Puležankama uskratila povijesna prilika za rekonstrukciju Rive za narednih 50 ili više godina!"

Iz Društva arhitekata Istre također su istaknuli kako jeftinija i brža realizacija kojom se, između ostalog, argumentira odabrano idejno rješenje nije prihvatljivo u odnosu na važnost i strateški značaj koju prostor Rive ima za Pulu.

"Na uređenje Rive čekamo već puno godina, sada kada postoje uvjeti za taj kapitalni projekt ne želimo prihvatiti predloženo rješenje Gradonačelnika koje Pulu vraća unatrag. Iako smo svjesni svih izazova koje ovaj veliki infrastrukturni projekt nosi sa sobom, smatramo kako je nužno uhvatiti se u koštac s investicijom kojom bi Pula dobila rivu kakvu i zaslužuje", kazao je Boljunčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter