danas SJEDNICA vijeća GRADA Pule

Boljunčić: "Ako se daje novac za Rivu onda je treba i proširiti, jer to inače nećemo moći nikad"

| Autor: Zoran Oljača
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Zbog uređenja pulske Rive za danas je zakazana tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Pule. Zahtjev za održavanje sjednice uputio je Klub vijećnika IDS-a, a prošlog tjedna održan je i sastanak na kojem su bili pulski gradonačelnik Filip Zoričić sa suradnicima, član uprave ACI d.d. za financije, korporativno pravo i ljudske resurse dr. sc. Ivan Herak i ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos.

Četiri varijante

Kako nas je izvjestio gradonačelnik Zoričić, postoje četiri varijante sanacije koje će se prezentirati pulskim vijećnicima.

- Gospodin Herak je izložio svoj stav, koji će iznijeti na tematskoj sjednici, dok je Lučka uprava izvijestila o elaboratu koji je završio, u tom tehničkom dijelu, da je situacija oko podmorja i dijela ispod ceste u redu, ali da treba sanirati obalni zid. S naše strane smo rekli da je najbolja četvrta varijanta gdje se niti ne mijenja dokumentacija, UPU, ni planski dokumenti grada, a isto tako je to najbrža solucija moguća. Njome se ide prema sanaciji postojećeg stanja i uređenje, ne ide se u proširenje, jer kao što sam već nekoliko puta govorio, ACI onda mora izmijestiti svoje vezove i tražiti dopuštenje od države o proširenju svoje koncesije, što znamo da je dugotrajan proces, rekao je Zoričić.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Iznenađuje ga to što na sjednici, kako ih je izvjestila IDS-ova vijećnica Elena Puh Belci, neće biti prisutan Dalibor Brnos, a Zoričić ističe kako je važno držati se sporazuma odnosno memoranduma Lučke uprave, ACI-ja i Grada.

- Nadam se dobroj raspravi, odmah sam prihvatio da se održi tematska sjednica, kao i predsjednica Vijeća, i da to bude informativna sjednica. Ono što kaže gospodin Boljunčić, samo je milijun eura razlike između tih projekata, a ja onda, kao što IDS progovara ili platforma Možemo!, tih milijun eura, mogu populistički reći njihovim rječnikom, da bi nam vrtići bili upola jeftiniji da tih milijun eura usmjerimo prema njima. Možemo se baviti i tom politikom, ali to ne ide tako, rekao nam je Zoričić.

Izjavu gradonačelnika Filipa Zoričića komentirao je IDS-ov vijećnik Valter Boljunčić.

- Osnovno pitanje je kakvu Rivu žele Puležani. Mi smo vidjeli, temeljem određene ponude, koju je radila tvrtka Obala iz Splita da su u igri četiri ponude, a dvije su bitne. Po njihovom nacrtu sanacija postojeće Rive koštala bi nešto više od 14 milijuna eura, a 15,7 milijuna za njeno proširenje. Ono što vrijedi napomenuti jest da je 2011. godine na javnom natječaju pobijedio projekt proširenja Rive za 13,8 milijuna, ali u puno dužem obimu. Ne samo 700 metara i da je u skladu s time mijenjan i GUP.

(Arhiva Glasa Istre)Valter Boljunčić (Arhiva Glasa Istre)

Smatram da u ovome trenutku sanacija obalnog zida po postojećim gabaritima, malo upitna, jer ono što predlaže Herak je nešto što će Rivu zablokirati, a samim time i njeno širenje u budućnosti. Nije mi jasno kako gradonačelnik može pristati na tako nešto, jer iz jednog zapisnika vidljivo je da je predstavnik ACI-ja rekao da pomicanje trase obalnog zida navedenom društvu smanjuje koncesijsku površinu te da za to nemaju planirana financijska sredstva pa onda postaje upitna njihova mogućnost učešća u toj investiciji. Po njima je najbolja varijanta ona u postojećim gabaritima, rekao je Boljunčić i nastavio govoreći milijunu eura viška koji bi, kako je naveo gradonačelnik, bio namijenjen za vrtiće.

Pula neće imati šetnicu

- Mislim da bi se gradonačelnik najprije trebao pozabaviti namjenskim i nenamjenskim sredstvima. U tom razgovoru s ACI-jem rečeno je, koliko sam uspio doznati, da se planiraju privući i europska sredstva i na neki način on ne može ove dvije stvari staviti jednu naspram druge. Jako dugo čekamo Rivu.

Ako se ona sada riješi u postojećim gabaritima, mi tu Rivu nećemo više širiti. Pula neće imati šetnicu. Pula neće imati Rivu kao pravi mediteranski grad. ACI mogu shvatiti. Međutim, to je poduzeće koje se istovremeno hvali da je najveće na Mediteranu, stoga ACI mora shvatiti da se ono mora prilagoditi građanima toga grada. Ono što priča Herak je uzimanje vizure grada Pule. Tu nema nikakvog populizma i mi mislimo da ako se već ulaže novac za Rivu, da se ona mora i proširiti, zaključio je Boljunčić.


Podijeli: Facebook Twiter