Terapeutska moć

U predvorju Opće bolnice Pula otvoren Knjižnični stacionar Santorio: Čitanje kao pomoć pri ozdravljenju

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Knjižnični stacionar Santorio u Općoj bolnici Pula, prvi u Hrvatskoj takve vrste, otvoren je jučer u predvorju pored glavnog ulaza. Presijecanjem vrpce otvorile su ga glavna sestra bolnice, Irina Pucić, i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Terapeutska moć

- Kada čovjek gleda, danas se u bolnici jako kratko boravi, pa se postavlja pitanje zašto smo tome ipak pristupili. Naime, ipak shvatite da tih tri ili četiri dana boravka u bolnici pacijenti imaju interes za čitanjem. Barem oni koji se mogu dignuti iz kreveta. Vjerujem, stoga, da će svoje popodne ili večeri provesti u čitanju i to će nekima puno značiti.

Već dugo vremena imamo školu za djecu na Pedijatriji ali ona je edukativnog karaktera pa za ovaj dio, u kojem se nalazi čista beletristika, pretpostavljamo da će biti interesa. Radi se o prostoru u ulazu u stacionar, a blizu je i dio gdje se može popiti kava ili sok. Nije ideja da bolnica postane ugostiteljski lokal, jer tu se sigurno ne radi o ugodi boravka.

Stoga, činjenica je da taj neugodan boravak možemo učiniti barem dijelom ugodnijim, rekla je ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić. Stacionar Santorio prva je organizirana bolnička knjižnica za pacijente u Hrvatskoj, a pokretanje osnivanja temelji se na osiguravanju prava na pristup knjigama i čitanju osobama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu koristiti redovne knjižnične usluge. O funkcioniranju stacionara Santorio govorila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužleta.

- Istraživanja su pokazala da čitanje pomaže na više razina. Jedno od tih jest da čitanje ima terapeutsku moć i ono može pomoći pri ozdravljenju. Čitanje utječe i na pozitivno razmišljanje. Knjiga je odličan medij koji može pomoći osobi da ne razmišlja previše o bolesti. Knjižnični stacionar radit će tri puta tjedno po dva sata, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom. U dogledno ćemo vrijeme možda promijeniti radno vrijeme ali prije toga moramo vidjeti kakav će biti interes.

Inače, građa je kompletno u sustavu Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Djeluje na principu, upisa, posudbe i vraćanja. Usluga korištenja građe u ovom knjižničnom stacionaru je besplatna. Članstvo traje 30 dana od dana upisa. Član može istovremeno posuditi tri knjige, a časopisi se mogu koristiti u stacionaru. Rok posudbe knjiga je 21 dan, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice.

Stacionar Santorio ima 15-ak četvornih metara. U njemu se nalazi 800 svezaka beletristike, stručne literature, publicistike, stripova, knjiga na talijanskom jeziku i časopisi.

- Razmišljali smo i o sigurnosti obzirom da je poznato kako se knjigama prenose viruse i bakterije. Budući da se nalazimo u jednoj specifičnoj instituciji gdje je zdravstvena zaštita na prvome mjestu nabavili smo uređaj koji se može koristiti za sterilizaciju knjiga i koji djeluje na principu UV zraka, dodala je ravnateljica Bužleta. Ako se želi vratiti knjiga u vrijeme kada je stacionar zatvoren, knjiga se može odložiti u kutiju koja se nalazi na ulazu u stacionar.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Pokretna posudba

- Prvi smo u Hrvatskoj. Danas smo tu zahvaljujući uspješnoj suradnji između Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Opće bolnice Pula. Biblioterapija ili terapija knjigom poznata je još od davnina, nju su koristile drevne civilizacije. Primjerice, stari Egipćani prepisivali su riječi kao lijek. Antički su Grci mislili kako su knjižnice mjesta iscjeljivanja, a isto tako mnoge afričke kulture u procesu ozdravljenja koriste riječi ili stihove.

Knjiga je zapravo dar. Ona smanjuje stres, smanjuje napetost i smiruje ljude. Knjiga pozitivno djeluje na psihološko zdravlje odnosno na zdravlje u cijelosti. Vjerujemo da će čitanje knjige pomoći pacijentima da im ti bolnički dani budu što kraći, da budu što ugodniji, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić. Knjižnica stacionar također pruža uslugu pokretne posudbe na odjelima za teže pokretne pacijente.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter