VOZAČI, pažnja

Pulska policija sutra u akciji nadzora, evo tko će sve biti pod lupom

| Autor: Glas Istre
Prometna policija / Ilustracija (Snimio Vedran Karuza / Novi list)

Prometna policija / Ilustracija (Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Postaja prometne policije Pula će sutra od 7 do 13 sati provesti akciju pojačanog nadzora vozača automobila, mopeda, motocikala i romobila s ciljem povećanja sigurnosti vozača navedenih kategorija i ostalih sudionika u prometu.

Službenici će nadzirati brzinu kretanja vozila, korištenje kacige, nepropisno pretjecanje, posjedovanje odgovarajuće kategorije te tehničku ispravnost vozila. Policija također skreće pažnju da ukoliko se urade preinake na vozilu (zamjena uređaja za odvod i ispuštanje plinova auspuha, uklanjanje ili zamjenjivanje ogledala, nepropisno postavljena registarska pločica, uklanjanje ograničivača ograničenja brzine i dr.), a iste se ne upišu u prometnu dozvolu i službenici uoče tehničke neispravnosti koje predstavljaju opasnost za sudionike u prometu, ta će vozila biti poslana na izvanredni tehnički pregled.

Nadalje, za upravljanje vozilima koje imaju preinake uređaja za odvod i ispuštanje plinova auspiha, a koja tako stvaraju buku koja remeti mir, vozačima može biti propisana kazna od 300 do 2000 eura ili 30 dana u zatvoru za prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Istima se može izreći i zaštitna mjera oduzimanja predmeta izvršenja prekršaja.

Što se tiče vozača romobila, oni su obvezni nositi kacigu, ne smiju koristiti mobitel ni imati slušalice u oba uha, te da moraju koristiti površine namijenjene toj kategoriji vozila - biciklističke staze, površine za pješake te zone smirenog prometa. Kolnicima se ne smiju kretati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter