projekt

"Be a SeaStar Hero": Pula postaje centar inovativnog ekoturizma

| Autor: Glas Istre
(Foto TZ Pule)

(Foto TZ Pule)


"Be a SeaStar Hero", projekt koji pokazuje kako se briga za očuvanje mora može pretvoriti u zabavan i atraktivan turistički proizvod, jedinstven u svjetskim okvirima, ove godine stigao je u Pulu. Posjetitelji plaža Stoja i Hidrobaza, sve do 15. rujna imaju priliku sudjelovati u ovoj inicijativi i pokazati kako briga za očuvanje mora i okoliša može biti zabavna te dostupna svima.

Tijekom turističke sezone, dolaskom brojnih posjetitelja, broj ljudi na lokacijama Jadrana može porasti i do sedam puta. Iako se plaže redovito čiste od glomaznog otpada uz pomoć ronioca, značajan problem predstavlja onaj sitni dnevni otpad koji uslijed porasta kupača neminovno svakodnevno završava u moru.

Sonda se stoga dosjetila potpuno nove kategorije čišćenja podmorja, koja od problema stvara rješenje. Osmišljen je SeaStar Hero, projekt koji pretvara ronjenje i prikupljanje otpada u zabavnu turističku aktivnost, a čiji sustav nagrađivanja omogućuje da najvrjedniji sudionici postanu SeaStar heroji i osvoje nagrade.

Sudjelovanje je jednostavno, potrebno se javiti osobi zaduženoj za sigurnost na plažama, odnosno spasiocu i najaviti sudjelovanje, zatim preuzeti mrežu i rukavice za čišćenje te krenuti roniti i vaditi otpad iz mora. Sistem nagrađivanja je osmišljen na način da svakom roniocu koji vrati opremu i izronjeni otpad do postaje, spasioc uručuje simboličnu nagradu u obliku bedža, a sudionicima koji donesu veću količinu otpada daruje majicu.

Sudionici koji dobiju majicu ostvaruju status SeaStar koji im na jedan dan donosi pogodnosti u ugostiteljskim objektima diljem destinacije, zahvaljujući ugostiteljima koji su se rado odazvali ovoj inicijativi. Svojim izronom sudionici se mogu pohvaliti na društvenim mrežama koristeći hashtag #seastarhero i tako potaknuti druge da sudjeluju u ovoj vrijednoj akciji.

SeaStar Hero krenuo je lani kao pilot projekt na pet lokacija u Poreču, a ove se godine proširio na ukupno 13 novih lokacija uz podršku brojnih partnera, među kojima je i Pula. Turistička zajednica Grada Pule i Grad Pula prepoznali su važnost ove inicijative te u suradnji sa Sondom, uz podršku komunalnog društva Herculanea, uveli aktivnosti u svoju turističku ponudu s ciljem podizanja svijesti, poticanja na ekološke prakse i promicanja održivog turizma.

"Drago nam je da smo se uključili u projekt SeaStar Hero kojim ćemo još dodatno očistiti naše podmorje plaža, ali i pružiti gostima s jedne strane dodatnu aktivnost i motivaciju za sudjelovanje, a sa druge strane prezentirati im našu posvećenost čišćenju podmorja.

Hvala Sondi što je u ovom projektu spojila više faktora koji doprinose ne samo čistoći već i osviještenosti o potrebi vođenja računa o istome kako kod domaćih tako i kod gostiju. Hvala i Gradu Puli što je također prihvatio projekt i omogućio nam realizaciju istoga", rekla je o projektu direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Usredotočeni na održivost i usklađeni s ciljevima UN-ove agende 2030., projekt "Be a SeaStar Hero" transformira čišćenje plaža u zajedničko iskustvo, pozivajući posjetitelje i lokalno stanovništvo da preuzmu odgovornost za očuvanje mora, a središte ove inicijative tako čini snažan osjećaj zajedništva.

U pilot projektu provedenom u Poreču na pet plaža, s više od 1.125 SeaStar heroja koji su se u 2023. godini udružili kako bi se borili protiv onečišćenja mora, sudionici su u samo tri mjeseca uklonili nevjerojatnih 4.500 komada plastičnog otpada iz mora, izazivajući val pozitivnih promjena diljem grada. Projekt je prepoznat kao inovativni turistički proizvod, s pozitivnim reakcijama javnosti, posjetitelja, medija i partnera na projektu, te je dobio priznanje i podršku od WWF-a.

SeaStar Hero provodi se do 15 rujna, a sve informacije o projektu moguće je pronaći na seastarhero.com, dok su novosti dostupne na službenom Instagram profilu www.instagram.com/seastarhero.


Podijeli: Facebook Twiter