galerija "stari grad"

Izložba slikarskih radova Zlatka Devalda

| Autor: Glas Istre
 (Foto: Zlatko Devald )

(Foto: Zlatko Devald )


U Galeriji "Stari grad", Kandlerova 14, otvara se 20. srpnja samostalna izložba slikarskih radova Zlatka Devalda.

Izložba će biti otvorena do 28. srpnja.

Zlatko Devald rođen je 1966. godine u Osijeku, a djetinjstvo i mladost provodi u mjestu Zoljan kod Našica, gdje se još tijekom osnovnoškolskog obrazovanja oduševljava slikarstvom.

Još tijekom boravka u rodnoj Slavoniji sudjelovao je na skupnim slikarskim izložbama u Našicama, Donjem Miholjcu,Osijeku, Valpovu i Puli. Samostalne izložbe imao je u Našicama i Osijeku.

Kasnije ga je životni put odveo na rad izvan Hrvatske (Austria,Njemačka,Liechtenstein), ali uz profesionalnu karijeru nije nikada zanemario niti slikarstvo, pa uz rad nastavlja slikati, a samostalno je izlagao u Weissensbergu (Njemačka) i Puli, jer u posljednje vrijeme živi i radi u Istri.

Zlatkovo slikarstvo uvijek se kretalo u granicama figurativnosti i bilo nadahnuto potragom za ljepotom  u ljudima i prirodi oko njega, pa su ispod njegovog kista nastali brojni aktovi, mrtve prirode i pejzaži. U izražavanju je uvijek ostao vjeran postulatima klasičnog slikarstva i dosezima starih majstora.

- Njegova je ruka godinama bila sve sigurnija u ovladavanju slikarskih tehnika i prenošenju viđenog na platno, gradeći svoj doživljaj motiva, izražavajući svoju jedinstvenu viziju svijeta. U njegovim zadnjim slikarskim radovima, kojima se predstavlja na ovoj izložbi, dominiraju pejzaži, a posebno morski pejzaži, odnosno marine. Naravno da su motivi uvjetovani njegovim osobnim, životnim okolnostima, jer na platno najčešće projicira sliku podneblja, odnosno mjesta u kojima živi i radi, no znakovito je da u odabiru likovnog zadatka odabire upravo prirodu, smirujuće prizore sutona, jeseni ili zime u našičkom perivoju, vizure nekog od evropskih gradova, a u posljednje vrijeme najčešće prizore iz našeg Primorja, prenosi Silvija Lučevnjak, kustosica i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Nadalje opisuje:

- U tim scenama gotovo da i nema ljudi, ili su oni prisutni tek kao male siluete, izgubljene u širini krajolika, odnosno njihovu nazočnost tek slutimo kroz prikaze praznih barki, mostova ili udaljenih nizova kuća.

Zlatka fascinira ljepota krajolika, morfologija pejzaža, kolorit kamena, jesenskog lišća, snijegom zametenih livada, a posebno treperava i tako izazovna površina mora, u neprestanoj mijeni oblika i boja. Toj neiscrpnoj slikarskoj temi i on posvečuje sve više pažnje, dokumentirajući kroz prikaz morskoga pejzaža svoje raspoloženje, emocije i uspomene. Njegovo je stvaralaštvo u smislu ovladavanja slikarskim vještinama sve kvalitetnije, a paleta radova vrlo bogata, svježa i privlačna oku gledatelja, zaključuje Lučevnjak.

Radno vrijeme galerije je od 10 do 14 sati te od 18 do 22 sata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter