"vinsko pogodovanje"

Popratna manifestacija Filmskog festivala podigla buru u Puli

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio D. Miletić)

(Snimio D. Miletić)


Vinski festival Vinski grad i ovog ljeta vraća se u srce Pule, pa će tako Titov park od 11. srpnja do 4. kolovoza postati pozornica brojnim vrhunskim vinima, posebno onim istarskim. No, i prije početka ove popratne manifestacije Filmskog festivala kod dijela Puljana pojavilo se negodovanje. Naime, u redakciju Glasa Istre stiglo je pismo čitatelja u kojem stoji kako dio ugostitelja taj park smatra »vinskim pogodovanjem«.

Dobar posao

- Cijeli park od nekoliko tisuća kvadrata iznajmljen je na mjesec dana za 5.000 eura i boce vina za još 5.000 eura. Ukupno za 10.000 eura. Usporedbe radi, mi ugostitelji za 100 kvadrata terase mjesečno plaćamo 3.000 eura s uvjetovanim stolicama, stolovima, bojama za tende i ostale izmišljotine. »Vinsko pogodovanje« zauzme cijelu zelenu površinu sa stolovima i stolicama, dok nama ugostiteljima zelene površine grad ne iznajmljuje.

U parku je postavljeno 26 kućica. Pula film festival iznajmio je sve za 10.000 eura, a organizator vinskog parka iznajmljuje jednu po cijeni od 10.000 eura plus provizija od prodaje. Po gradu kruže priče. Za vrijeme adventa jedna kućica ide za 10.000 eura, a po ljeti 26 kućica za 10.000 eura. Jako dobar posao Pula film festivala i ravnateljice. Zašto uništavate nas ugostitelje? Zašto radite protiv nas? Mi ugostitelji radimo cijele godine, plaćamo najam terase koji je ove godine povećan kao i ostale namete. Zašto Pula film festival potpisuje štetne ugovore? Zašto vinski park nema uvjete kao mi ugostitelji? Zašto vinski park ne traje 7 dana koliko traje i festival?, navode u dopisu upućenom Glasu Istre pulski ugostitelji.

Svoje očitovanje na dopis nezadovoljnih ugostitelja dala nam je ravnateljica Pula film festivala Tanja Miličić.

Istarske vinarije

- Manifestacija obima i značenja kakvo ima Pulski filmski festival neminovno zahtijeva, pored popratnih kulturnih programa, dodatnu ponudu kojom će zaokružiti festivalske dane. U tom smislu, u neposrednoj blizini glavne festivalske lokacije, Titov park se iskazao kao mjesto susreta gostiju i publike. Sam koncept, pod zajedničkim nazivnikom Vinskoga grada, isključivo podrazumijeva ponudu vinara. Istarske vinarije čija će vina posjetitelji moći kušati su: Benvenuti, Cattunar, Damijanić, Deklić, Fakin, Franc Arman, Matić, Medea, Marčeta, Pilato, Destileria Rossi i Vina Rossi te IQ-Istrian Qaulity (Capo, Damjanić, Geržinić, Kozlović, Matošević, Tomaz, Terzolo, Zigante…).

Osim njih, ponudu Vinskoga grada obogaćuju i hrvatske vinarije: Markota, Štampar i Vinarija Kutjevo, a inozemnu ponudu vina čine talijanski proizvođač prosecca Astoria, francuski Lillet, Sedlak i Kotolenko iz Slovenije te Tikveš iz Makedonije, kaže ravnateljica Miličić te ističe kako valja također naglasiti da je prije dvije godine raspisan Javni poziv za navedenu lokaciju na koji se nitko od pulskih ugostitelja nije javio, kao niti na ponovljeni natječaj na koji se odazvao jedino Vinart.

- Napominjem da kućice koje se koriste tijekom Vinskoga grada nisu u vlasništvu PFF-a te je manifestacija neusporediva s Adventom. Prema informaciji iz Vinarta, cijena kućice je 1.800 eura bez PDV-a. Što se tiče samog trajanja, priprema i izvedba su previše obimni da bi se pronašla isplativost u jednom tjednu, a interes posjetitelja najbolje svjedoči o opravdanosti zamišljenog perioda, zaključuje Tanja Miličić, ravnateljica JU-a Pula Film Festival.

Najam čaše pet eura

Za sve koji će prvi put posjetiti Vinski grad, važno je naglasiti da je na ulazu u Vinski grad potrebno unajmiti čašu za pet eura, a konzumacija na vinskim kućicama plaća se isključivo karticama te se vino može konzumirati na čašu ili butelju. Ulaz u Vinski grad je besplatan, a cijene vina su promotivne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter