Đir po mrkatu i ribarnici

FOTOGALERIJA / Na mrkat stigla i kraljica svih voća - lubenica

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Na pulski markat, s kojeg se, šetajući među štandovima naširoko osjeti miris kupina, malina i drugog slatkog voća, stigla je kraljica svog voća - lubenica. »Slatka i svježa iz Dalmacije«, tim ju riječima prolaznicima nudi prodavačica sa štanda u blizini ceste. S tek tri stola, na toj strani tržnice, nudi se ovo sezonsko osvježenje za ljetne vrućine.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Super fige

Cijena? Od 1,5 do 2 eura po kilogramu, a prodaju se većinom na komade. Poneki kupac se zaustavi i kupi komad, no mnogi, od čega većina turista, samo razgledavaju. S vremenom bi se cijene lubenica, kao i obično, trebale spustiti.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Na svakom kutku tržnice prodaju se breskve - od domaćih, neretvanskih, a među traženijima su vinogradarske koje obiluju sokom i rastu podno Motovuna. Ovo »rajsko voće« na pulskom markatu kreće se većinom po cijeni od 3,5 do 5 eura, ovisno gdje su uzgajane, pa do onih koje su pred otpis - za 1 euro. I dalje su dobre, a mogu poslužiti za pripremu kompota ili torte. Novitet su i dunje, a odnedavno je to i bobičasto voće koje se na stolovima prodaje za četiri eura po košarici. Osim njih, već se tjednima prodaju i marelice, mini kruške i grožđe. Tu si i »super fige« odnosno ljubičasto zelene smokve koje se nude po pet eura. Primamljivo izgledaju i starinski pomidori, čija je cijena nemalih pet eura, no čiji je okus, slažu se mnogi, podsjetnik na djetinjstvo.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Živahno je bilo i na pulskoj ribarnici. Pred petak, kada je mnogim obiteljima na jelovniku riba i druge morske delicije, traženi su pedoći, a riba - brancini i orade u srednjim veličinama, kupuje se skromno, po komad. Dakle, tri člana obitelji - tri ribice. Svježi zeri se nude po 8 eura, kapešante po 22, a škampi za oko 40 eura po kilogramu. A iako su cijene dosta poskupjele, i dalje se može naći i nešto po pristupačnijim iznosima.

Povoljni tuna steak

U prvim redovima se nudi tuna tamnocrvene boje narezana na komade, odnosno cijenjeni tuna steakovi, a cijena varira ovisno o veličini - od 15 do 20 eura po kilogramu. Isplativo je to s obzirom da se pakiranje ovog proizvoda od 250 grama u supermarketima prodaje za 5 do 6 eura. Kako smo mogli vidjeti, hobotnice se na svim štandovima prodaju po 20 eura za kilogram, domaće lignje za 21, orade i brancini za 12 do 13 eura, a od 10 do 15 nudi se kadel. Iako, valja naglasiti, cijene variraju ovisno o veličini i kvaliteti ribe.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter