Od Bourguignona do Matilde Barry

Mornaričko groblje u Puli: neiscrpan izvor kolektivne memorije grada i njegova identiteta

| Autor: Vanesa Begić
Predavanje je održao Silvio Forza (Snimila: Vanesa Begić)

Predavanje je održao Silvio Forza (Snimila: Vanesa Begić)


Na Mornaričkom groblju u Puli u petak je održano javno predavanje "Mornaričko groblje u Puli: neiscrpan izvor kolektivne memorije grada i njegova identiteta" u povodu obilježavanja Dana sv. Petra u Mjesnom odboru Stoja. Predavanje je održao publicist i novinar Silvio Forza koji je, uz kratku vođenu turu do grobnica i grobova ličnosti koje su ostavile svoj trag u povijesti Pule, govorio o tome zašto je ovo groblje neiscrpan izvor stvaranja kolektivne memorije grada kroz razna povijesna razdoblja, kako u ratu, tako i u miru. Stoga nije bilo govora samo o vojnoj, već o sveukupnoj prošlosti Pule od trenutka kada je, dobivanjem statusa glavne ratne luke Austro-Ugarske Monarhije, krenula njezina nova, multikulturalna suvremenost.

Predavanju je nazočila brojna publika koja je mogla saznati priče o raznim likovima, od austrijskih admirala do priče o "začaranom grobu" Britanke Matilde Barry. Mornaričko groblje u Puli spomenik je visoke razine kulturološke vrijednosti i važan je dio gradske povijesne baštine. Još je 1960. proglašeno za spomeničko groblje, potom je 1997., po okončanju njegove obnove, uvršteno na popis spomenika pod zaštitom Haške konvencije.

(Snimila: Vanesa Begić)(Snimila: Vanesa Begić)

Groblje je inaugurirano 1862. godine, a iste je godine otok Svetog Petra u pulskoj luci postao povezan s kopnom. Otok se nalazi na području današnje tvornice cementa, kako je rekao Forza, i stoga je bilo zanimljivo obilježavanje Dana sv. Petra i priča o Mornaričkom groblju, gdje su pokopani vojnici i civili različitih narodnosti.

- Jedan od 12 austrijskih admirala pokopanih na Mornaričkom groblju je Anton Michael Bourguignon von Baumberg, zapovjednik pulskog arsenala. Njegovo je ime poznato većini Puljana, ako ne zbog njega samoga, onda je zbog istoimenog naziva utvrde na Monsivalu - Saccorgiani (Zlatnim stijenama). Što se ostalih poznatih ličnosti tiče, tu je i grob rođene Londonke Matilde Barry, mjesto gdje se navodno javlja duh koji plaši djecu i uz to se vežu brojni mitovi i legende. Također, u Puli su sahranjeni roditelji Georga von Trappa prema čijem životu je snimljen holivudski filmski hit "Moje pjesme, moji snovi", a vila koja nosi po njemu naziv, nalazi se na Verudi. Tu je sahranjen i Josef Jože Potočnik, otac znanstvenika raketne tehnologije i astronautike Hermana Potočnika Noordunga. Najviše o ovome groblju znamo zahvaljujući istraživanjima danas nažalost pokojnog Branka Perovića, koji se detaljno posvetio tome. No, postoje i razne nepoznanice zbog pomanjkanja materijala. Tu su pokopana i dvojica mornara (Vidovich i Jaroslav Drapal) s broda "Viribus Unitis", a priča o tome brodu, potopljenom u akvatoriju pulske luke od talijanskih diverzanata na samom kraju Prvog svjetskog rata, također je važna povijesna činjenica. Mada tijelo zapovjednika ovoga broda Janka Vukovića-Podkapelskog nikad nije pronađeno, na pročelju kapelice je spomen-ploča, kazao je Forza.

(Snimila: Vanesa Begić)(Snimila: Vanesa Begić)

On je govorio i o broju pokopanih ovdje. U nekim se napisima spominje brojka od 150.000 pokojnika, što je svakako pretjerivanje. Mornaričko groblje bilo je u funkciji 70 godina (od 1862. do 1930. i potom od 1943. do 1945.), ali u tom razdoblju, osim oko 1910., Pula je uglavnom imala manje od 50 tisuća stanovnika, tako da moramo računati da je u tome razdoblju bilo i manje ukopa kroz cijelu godinu, a većina je ukopa bila dakako na Gradskom groblju. Prema dokumentima, odnosno knjigama ukopa u razdoblju od 1891. do 1909. i zatim od 1903. do 1945. tu su pokopane 5.092 osobe, ali nedostaju podaci iz razdoblja od 1862. do 1890., tako da prema nekim izračunima, a i prema stručnoj procjeni povjesničara Raula Marsetiča, tu je sahranjeno oko 7.500 osoba, od kojih posljednja 7. lipnja 1945., i to je bio, kako je navedeno, partigiano Grgo Puh. Zabilježen je i sprovod u drugoj polovici šezdesetih, kada je Francesca Ottenschlächer, udana Müllner iz Trsta prebačena u vlastitu grobnicu u Puli, kazao je Forza ističući da, po godinama, najviše je ukopa bilo 1896. uslijed zagađenja izvora pitke vode na Karolini.

(Snimila: Vanesa Begić)(Snimila: Vanesa Begić)

Govorio je i o Nazariju Sauru i drugim osobama koje su tu bile sahranjene. U biti, svaki grob krije svoju priču, svoje likove, specifičnosti. Organizatori predavanja bili su Grad Pula – Mjesni odbor Stoja i Istarsko povijesno društvo, a nazočne je pozdravio u ime organizatora Maurizio Levak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini