ĐIR PO MRKATU I RIBARNICI

Pulska tržnica obiluje raznolikim voćem i povrćem: Kapitalac grdobina i pink rock pomidor

| Autor: Zoran Oljača


Pulska tržnica i dalje obiluje raznolikim vrstama voća i povrća. Pretežno su to proizvodi uzgojeni u okolici Pule ili na pulski markat dolaze iz ostalih dijelova istarskog poluotoka. Ponuda je dobra, a osim Puležana, nije rijetkost vidjeti kako ove domaće proizvode kupuju i brojni stranci.

Domaći pulski pomidori

Za kilogram crnih smokava na štandu kod Marijana iz Pule izdvojit ćete 15 eura ili 10 dok one zelene koštaju pet eura. Trešnje se prodaju po cijeni od šet eura po kilogramu, a nektarinke za četiri eura. Grožđe, muškat, košta četiri eura po kilogramu. Na štandu kod Valtera iz Pule, koji prodaje robu uzgojenu u Pomeru, može se naći blitvu po cijeni od tri ili četiri eura ovisno o rezu, salatu prodaje po tri ili pet eura ovisno o tome je li mekša ili žilavija, pomidori koštaju po tri ili četiri eura, a krumpir po dva eura. Na obližnjem štandu ima više vrsta pomidora.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

- To su vam domaći, pulski pomidori. Imamo ih više vrsta. Tu je volovsko srce, roza pomidor ili kako ga neki zovu pink rock, a cijene im se kreću od tri do četiri eura ovisno o kvaliteti. Tu imam i grozdove šeri rajčice i sakura rajčice te tigrovo oko. Šeri pomidore različitih vrsta kao što je sakura prodajem po šest eura za kilogram. Košaricu domaćih jagoda prodajem po cijeni od 3.50 eura ili po pet. Tikvice i melancane prodajem po tri odnosno pet eura po kilogramu, a istarski češnjak ovisno o šerši kreće mi se od šest do deset eura, rekla nam je gospođa Vanda iz Pule.

Poglede mamila grdobina

U pulskoj su ribarnici poglede mamile grdobine ulovljene u Dalmaciji. Prodavač kaže kako je jedna teška kilogram i dvjesto, a druga 2,5 kilograma. Prodavala se po cijeni od 25 eura po kilogramu. Iako zbog svoje sluzave kože nije svugdje cijenjena Puležani je vole peći u pećnici dok je neki spremaju sa zelenim rezancima. Od prodavača u ribarnici doznali smo kako su se najviše prodavale orade i brancini iz uzgoja. Cijena im se kretala od 12 do 18 eura po kilogramu.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

- Po ljeti kad krene sezona najviše idu kozice, dok je kod ribe tu klasika, orade i brancini iz uzgoja. Ljeti je, naime, malo divlje ribe, rekla nam je Gloria iz Pule. Cijena tune iz uvoza prodavala se po 20 eura, zubatac po 30 eura, pagar je išao po cijeni od 30 eura, a file lososa prodavao se po 23 eura po kilogramu. Za kilogram pedoča potrebno je bilo izdvojiti pet eura. Prema riječima pulskih trgovaca domaći, u odnosu na strance, ovih dana kupuju manje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum