Udruga privatnih vrtića Istarske županije

Reakcija UPVIŽ-a nakon Vijeća: Djeca imaju pravo na jednake uvjete

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Udruga privatnih vrtića Istarske županije (UPVIŽ) reagirala je na određene izjave na sjednici Gradskog vijeća. U podužem reagiranju navode, između ostalog, da je politički deklasirano da vijećnica Puh Belci proziva sadašnju vlast kada je u vrijeme vlasti IDS-a privatnim vrtićima protuzakonito ograničena ekonomska cijena 2010. godine, što je ukinuto tek krajem 2023. godine te s obzirom da tadašnja gradska vlast nije imala previše sluha za molbe povećanja sufinanciranja kojim bi se pratio porast troškova (inflacija).

UPVIŽ ističe i da trenutna gradska vlast glasno ističe povećanja sufinanciranja, no isto tako svjesno izostavlja spomenuti puno veću inflaciju od kada su preuzeli vlast te da izostavlja da su usporedo s povećanjem sufinanciranja povećali i davanja za djecu (povećanje plaća djelatnika) u gradskim vrtićima.

- Ravnatelji privatnih vrtića podržavaju djelatnike gradskih vrtića, plaće se moraju uskladiti sa Zakonom, kako onih u gradskim tako i u privatnim vrtićima, jer predškolski odgoj je jedinstven i djeca imaju pravo na jednake uvjete - ističe se u reagiranju.

Iznesene je netočna i difamirajuća informacija vijećnice Puh Belci da će 7 privatnih vrtića roditeljima uslugu naplaćivati 250 eura. Šest privatnih vrtića odlučilo je samostalno formirati ekonomsku cijenu prema vlastitim potrebama kako bi djeci pružili program sukladno vlastitoj viziji i pristupu odgoju i obrazovanju, a roditeljski udio je od 112 do 250 eura. Pročelnica se hvali otvaranjem novih skupina te da će roditelji plaćati 92 € čime žele doskočiti povećanju cijene pojedinih privatnih vrtića.

U trenutku kada Grad izjednači davanja za svu djecu, da imaju jednake uvjete, osigurali bi se bolji uvjeti za djecu u vrtićima »s ograničenom cijenom« a kod onih sa slobodno formiranom cijenom roditeljski dio bi se umanjio, a djelatnici bi bili jednako vrednovani kao kolege u gradskim vrtićima, navodi se u priopćenju.

»Hvala g. Boljunčiću koji se u svojem komentaru na sjednici sjetio spomenuti problem privatnih vrtića. Nadamo se da će u budućem razdoblju djelima pokazati proaktivnost u izjednačavanje davanja za djecu u Puli, ističu iz UPVIŽ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of