STANJE JE ALARMANTNO

Riječki vrtići idu u štrajk zbog izuzetno malih plaća. "MOLIMO RODITELJE DA NAS SHVATE"

| Autor: Glas Istre
M. DJANJEŠIĆ/CROPIX

M. DJANJEŠIĆ/CROPIX


Riječki gradski vrtići More, Sušak i Rijeka od 21. veljače idu u štrajk koji će, kako je na konferenciji za novinare najavila predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić, potrajati sve do ispunjenja zahtjeva, piše Novi list.

Sindikalni zahtjevi, dodala je, odnose se na sve zaposlene u gradskim vrtićima, a podrazumijevaju podizanje osnovice plaće do razine koja je zakonski zajamčena.

Štrajk zaposlenika vrtića za roditelje znači da će za djecu koja ne budu imala mogućnost alternativnog smještaja biti organizirano dežurstvo. Odgajatelji neće provoditi odgojno-obrazovni rad i bit će organizirani samo minimalni poslovi i smještaj.

- Naše plaće u sustavu dječjih vrtića moraju biti najmanje kao plaće zaposlenih u osnovnim školama, poručuju zaposlenici vrtića.

Od 2019. godine ovaj sindikat kroz socijalni dijalog vodi postupak postepenog podizanja plaća kako bi se došlo do krajnjeg rezultata, odnosno do osnovice od 6.044,51 kune.

Trenutna osnovica je 5.211,21 kunu. Radi se o zaostajanju u plaći koje je veće od 800 kuna.

- Radnici više nemaju strpljenja čekati da se vlasti u Gradu Rijeci dovedu u situaciju da su svjesni da na ulaganje u obrazovanje trebaju gledati kao na ulaganje u budućnost, a ne kao na trošak, i da trebaju biti svjesni da će zaustavljanjem rada u vrtićima doći do nečega što nitko ne želi, poručuju zaposlenici.

- U međuvremenu je održan jedan sastanak s gradonačelnikom i došli smo blizu rješenja, no ukoliko se to rješenje ne dogodi do dana početka štrajka, mi u štrajk idemo i odustati nećemo do ispunjenja zahtjeva, jer to od nas očekuju naši članovi. Prva dva koraka su dogovorena. Pokazali smo spremnost da do zakonom zagarantirane osnovice dođemo u tri koraka, no dok nemamo garanciju kada će treći dio biti isplaćen, ne možemo obustaviti naše aktivnosti. Pozivam gradonačelnika i suradnike da shvate ozbiljnost situacije jer vjerujem da roditelji koji nam daju podršku ne smiju biti stavljeni u situaciju da ne znaju gdje će 21. veljače dovesti svoje dijete, poručila je Žilić.

Ujedno je dodala da su trenutno u usuglašavanju nužni poslovi, jer se vrtići u potpunosti neće zatvoriti.

- Molim roditelje da shvate da je ovo jedini način na koji radnici gradskih riječkih vrtića mogu doći do ostvarivanja svojih prava, jer sav socijalni dijalog do sada nije urodio plodom. Nadamo se ipak da do konačnog štrajka neće doći i da ćemo tijekom idućeg tjedna biti pozvani od strane Grada da čujemo jesu li pronašli sredstva za ostvarivanje našeg cilja. Ljudima je dosta slušanja kako su djeca na prvom mjestu, a onda se one koji s njima rade stavlja se na zadnje mjesto. To je nešto što su svi radnici riječkih gradskih vrtića osudili i ne žele više čekati, upozorila je Žilić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater