MUKE PO SMEĆU

Pula Herculanea ima novi raspored odvoza smeća u ljetnim mjesecima: Građani smatraju da je jednom tjedno premalo

| Autor: Jelena Milović
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Odnedavno, nakon što je obznanjeno da će se miješani komunalni otpad voziti samo jednom tjedno i u ljetnim mjesecima, javili su nam se čitatelji koji smatraju da je to premalo, s obzirom na period, povećan broj otpada i neugodne mirise.

- Osiguranjem preduvjeta za izdvojenim prikupljanjem korisnih sirovina (plastike, metala, papira/kartona i stakla) te nakon dvije godine nesmetanog funkcioniranja takvog sustava, stvorile su se pretpostavke za smanjenje frekvencije prikupljanja miješanog komunalnog otpada i u ljetnoj sezoni. Uz navedeno, intenzitet odvoza odvojeno prikupljanog otpada u ljetnim mjesecima udvostručuje se na jednom tjedno. Prema dostupnim mjerenjima o usporednom postupanju korisnika Pula Herculanee između zimskih i ljetnih mjeseci, manje od 10 posto korisnika je u ljetnom periodu iznosilo (praznilo) posudu više od pet puta mjesečno. Pretpostavka je da je to rezultat uspostave sustava odvojenog prikupljanja korisnih sirovina kao i podizanja svijesti o potrebi izdvajanja korisnih sirovina što se očituje i u konstantnom rastu stope odvajanja koja je dostigla razinu od gotovo 40 posto, pojašnjava direktor Pula Herculanee Robi Fuart.

Robi Fuart (Arhiva Glasa Istre)Robi Fuart (Arhiva Glasa Istre)

Biootpad

Slijedom navedenoga, navodi on, donijeta je odluka o zadržavanju frekvencije odvoza jednom tjedno za miješani komunalni otpad i u ljetnim mjesecima.

- To je također jedna od mjera koja se provodi u cilju povećanja stope odvajanja te posljedično smanjenja miješanog komunalnog otpada. Slični su trendovi i praksa u više istarskih gradova. Za ona domaćinstva gdje navedena frekvencija odvoza nije dovoljna, u mogućnosti su besplatno izvršiti zamjenu posuda za posude većeg volumena ili zadužiti dodatne posude, i tu je prije svega naglasak na iznajmljivačima, tumači nam Fuart. U pogledu potreba poslovnih korisnika u ljetnom periodu, prije svega ugostiteljskih objekata, zadržava se frekvencija odvoza miješanog komunalnog otpada jednom tjedno, uz mogućnost ugovaranja dodatnih odvoza van redovnog programa po posebnom cjeniku.

- Ovu uslugu moguće je ugovoriti samo uz zakonsku obvezu izdvajanja organskog otpada, odnosno biootpada na kojoj će Društvo inzistirati i poštovati zakonom predviđeno. Odvoz odvojeno prikupljenog organskog otpada iz ugostiteljskih objekata i kantina moguće je dogovoriti i na dnevnoj bazi putem ugovora. Činjenica je da poslovni korisnici koji pripremaju i služe hranu u svojoj strukturi otpada imaju i do 50 posto organskog i biootpada, dok u ukupnoj strukturi miješani komunalni otpad ne čini ni 15 posto ukupne proizvedene količine otpada iz ugostiteljstva. Stoga zakonska obveza izdvajanja organskog otpada te navedeni udjeli u potpunosti opravdavaju smanjenje frekvencije odvoza miješanog komunalnog otpada, iznosi detalje Fuart.

Budući da građani već učestalo prijavljuju odlaganje otpada pored kontejnera, opravdano se pitaju kako tome doskočiti i stati na kraj. Mogućnost postavljanja kamera kod kontejnera koji su se pokazali kritični, jedna je od spominjanih opcija.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter