vallentina i maya

U jednom tjednu dvije glavate želve stigle u Oporavilište na Verudeli. Jedna od posljedica ozljeda preminula

| Autor: Petra Stefanović
Vallentina i Maya (Foto Aquarium Pula)

Vallentina i Maya (Foto Aquarium Pula)


Prije nekoliko dana, 6. lipnja, u Oporavilište za divlje životinje Aquariuma Pula stigla je glavata želva Vallentina. Stara oko 6 godina, težine 4,9 kilograma i dužine 36,2 centimetara, Vallentinu je pronašao ronilac kluba "The Old Diver" Marko Srečec u uvali Kolone u Balama.

Imala je ozljedu oklopa prekrivenu nekrotičnim tkivom, bila je neuhranjena te je uočena prisutnost velike količine obraštaja (ciripednih račića), što je sugeriralo da se želva neko vrijeme nalazila u tom stanju. Nakon rendgena utvrđen je opseg ozljede i započelo je liječenje koje je uključivalo rehidraciju, čišćenje rane i druge postupke.

(Foto Aquarium Pula)(Foto Aquarium Pula)

Svega dva dana nakon dolaska u Oporavilište, Vallentina je podlegla ozljedama i preminula unatoč svom trudu uloženom u liječenje.

Došla je i Maya

Također prošlog tjedna, 4. lipnja u Oporavilište je stigla još jedna glavata želva - Maya. Ima oko 7 godina, dugačka je 40 centimetara i teži 7,6 kilograma, a pronašla ju je posada broda "Mayan Queen IV" uz otočić Banjol kod Rovinja.

Maya je u Oporavilište došla s progutanom udicom, a iz ustiju je virio ribarski najlon duljine 30-ak centimetara. Zahvaljujući brzoj reakciji posade i ronioca Andrije Marovića (koji je Mayu i dovezao u Aquarium), Maya je odmah pregledana i napravljen je rendgen.

(Foto Aquarium Pula)(Foto Aquarium Pula)

Obzirom da se kornjači udica nalazila visoko u jednjaku, izvađena je kroz usta te Maya ostaje na intenzivnoj njezi dok se ne počne samostalno hraniti kada će biti preseljena u veći rehabilitacijski bazen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter