investicija vrijedna 6 milijuna eura

Veliki projekti pulskog Vodovoda: Doznajemo kada se očekuje okončanje radova na aglomeraciji Pula Sjever

| Autor: Doria Mohorović / Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Prošlog su tjedna dovršene rekonstrukcije nekoliko ključnih prometnica za ulazak u centar grada, a na nedavnoj Sjednici pulskog Gradskog vijeća moglo se čuti i o drugim investicijama Vodovoda Pula, kao što su aglomeracija Pula Centar i Pula Sjever.

Molo Carbone

- Aglomeracija Pula Centar imala je par izmjena u odnosu na prvi projekt, jer se dio projekta izgradio kroz MPO. Izgradili smo Dolinku, Valdebek i Busoler, trenutno radimo i Veli Vrh koji je izdvojen, i vodoopskrbu i odvodnju. To je investicija koja je trenutno u tijeku, vrijednosti 6 milijuna eura, gdje ćemo izgraditi oko 10 kilometara kanalizacije i oko dva i pol kilometara vodovoda. Radovi su na 80 posto, a predviđa se da će biti finalizirani do studenog, rekao je Kristijan Benčić, zamjenik direktora Vodovoda.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Istaknuo je da se u jednom trenutku pojavila problematika s rješavanjem imovinsko pravnih odnosa oko uređaja za pročišćavanje na Molo Carbone, gdje su se sporili Republika Hrvatska i Luka Pula.

- Po završetku tog spora omogućeno nam je da idemo dalje sa samim projektom i u rješavanje imovinsko pravnog odnosa s Lučkom upravom. Pokrenuli smo postupak posebne uporabe pomorskog dobra prema Lučkoj upravi, što je u završnoj fazi, pa ćemo imati i riješenu česticu uređaja, rekao je Benčić.

Osvrnuo se i na aktivnosti oko aglomeracije Pula Sjever, a otkrio je i kad bi se mogli očekivati prvi radovi. Podsjetimo, riječ je o projektu kojeg sufinancira Europska unija iz kohezijskog fonda, a koji uključuje ulaganja u sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na širem području koje teritorijalno obuhvaća područje Štinjana, Galižane, Barbarige, Peroja te općine Fažana.

- Vezano za aglomeraciju Pula Sjever, u sklopu projekta imamo šest postupaka javne nabave. Ugovorena je izgradnja i projektiranje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Peroju od 42 tisuće ekvivalenata. Ugovoreno je to s tvrtkom Hidroiženjering iz Ljubljane. Trenutno smo u fazi izmjene i dopune lokacijske dozvole, a prema informacijama iz Grada Vodnjana koji nam izdaje dozvolu, 15. lipnja bi trebali dobiti izmijenjenu lokacijsku dozvolu. U međuvremenu, tijekom čekanja dozvole, izvođač je nastavio s glavnim projektima i nominacijama materijala. Tako da, po dobivanju lokacijske dozvole, u narednih mjesec dana ići ćemo i na građevinsku, koju očekujemo do kraja ljeta. Početak radova na samom uređaju očekuje se po završetku turističke sezone, oko rujna, najavio je Benčić.

Kako je rekao, u sklopu spomenute aglomeracije dogovoren je i stručni nadzor nad radovima, vođenje projekta, informiranje i vidljivost te oprema za održavanje sustava javne odvodnje i vodoopskrbe, a dogovoren je i novi GIS sustav za odvodnju.

Ponude za izgradnju

Rekao je i da su, nakon nekoliko ponovljenih natječaja, primljene četiri ponude za izgradnju Mreže. Najniža je procijenjena na 28 milijuna eura, a najviša na 41 milijun eura. Pri završetku su s evaluacijom ponuda u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave na kojima će se odvijati projekt, Gradom Pula, Gradom Vodnjan i Općinom Fažana. Ovog bi tjedna trebali odabrati najpovoljnijeg ponuđača.

Podsjetimo, prošlog je tjedna rekonstruiran dotrajali kanal Pragrande, čime je u promet pušteno rakrižje kraj Bulevara. Završeno je i uređenje Mutilske ulice, provedeno u dvije faze. Kompletno je rekonstruirana vodoopskrba i odvodnja, a postavljen je i novi asfalt.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter