morski orah

VIDEO / Masovna pojava rebraša na Verudeli. Iz pulskog Aquariuma objasnili zašto je došlo do toga i jesu li opasni za kupače 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Aquarium Pula)

(Foto: Aquarium Pula)


Iz pulskog Aquariuma ovih su dana u moru na području Verudele uočili masovnu pojavu rebraša, poznatog kao morski orah. Kako navode u svojem Facebook statusu, za razliku od prijašnjih godina, njihova se prisutnost u tako velikom broju ove godine dogodila znatno ranije. Naime, odrasli primjerci ovog rebraša, kao i njegove ličinke, u sjevernom se Jadranu masovno pojavljuju uglavnom od kolovoza do studenog, a ova pojava se bilježi od 2016. godine.

Iz Aquariuma su zbog ove neuobičajene pojave kontaktirali znastvenike dr. sc. Paola Paliagea iz Sveučilišta "Juraj Dobrila" u Puli i dr. sc. Tamaru Đakovac iz CIM-a Rovinj, saznali su da su rebraši pojedinačno uočeni i tijekom zimskih mjeseci. Navode da je tome razlog izuzetno blaga zima (prosječna temperatura mora 14 - 15 stupnjeva) i toplo proljeće s temperaturom mora nekoliko stupnjeva iznad srednjaka tj. iznad prosjeka srednjih dnevnih temperatura iz duljeg razdoblja.

Unatoč oblinijim oborinama tijekom proljeća, znanstevnici su potvrdili da nije došlo do povećanja količine nutrijenata iz rijeke Po.

"Iz naših akvarijskih iskustava naučili smo da se razmnožavanje morskog oraha potiče povećanjem temperature za par stupnjeva, promjenom u salinitetu i dodavanjem svjetlosti žutog spektra (2700K – 3300K) tijekom minimalno 12 sati", navode iz Aquariuma.

Morski orah ubraja se u invazivne vrste. Živi u velikom rasponu saliniteta od 4 do 38 promila i temperature od 3 do 30 stupnjeva, no najbrojniji su pri temperaturi od oko 20° C (trenutna temperatura mora u Puli je oko 22° C). Budući da se hrani zooplanktonom, jajašcima i ličinkama riba, ima izrazito negativan utjecaj na gospodarski važne vrste. S obzirom da ne spadaju u žarnjake nemaju žarne stanice i nisu opasne za čovjeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater