Hong Sung Kwon na razmjeni

Razgovarali smo s prvim korejskim studentom u Puli: "Možete biti sretni i ponosni, sve je tu prelijepo"

| Autor: Vanesa Begić
Hong Sung Kwon

Hong Sung Kwon


S pulskim studentima na Anglistici Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, pojedine kolegije pohađa i student iz daleke Koreje. Naime, Hong Sung Kwon iz Seula u svojoj zemlji inače studira na privatnom istraživačkom sveučilištu Hankuk u glavnom gradu, koje se smatra vodećim međunarodnim sveučilištem u Južnoj Koreji s programima razmjene uspostavljenim u čak 74 zemlje. Osnovano je još 1954. godine kao središte za učenje stranih jezika (danas ih imaju ukupno 45 u ponudi), a do danas je na njemu diplomirao veliki broj utjecajnih diplomata i glavnih izvršnih direktora.

Studijski program

- Hong Sung Kwon upisan je u studijski program engleskog jezika, književnosti i kulture, stoga je u Puli očekivano odabrao pohađati kolegije kao što su Britanski romantizam, Moderna britanska književnost, te Američka kultura i civilizacija, kazala je red. prof. dr. Renata Šamo s pulskog Sveučilišta ističući da je ovaj korejski student putem programa studentske razmjene Erasmus+ KA131 planirao doći u neku od europskih zemalja, a pretraživanjem je saznao da na Sveučilištu Jurja Dobrile dosad nijedan njegov sunarodnjak nije sudjelovao u nastavi, pa ga je upravo taj zanimljiv podatak naveo na konačnu odluku o dolasku u Pulu.

- Za Hrvatsku sam čuo ranije u turističkom smislu, da je to poznata turistička destinacija, a samim dolaskom uvidio sam da je tome zbilja tako. Možete biti sretni i ponosni, sve je tu prelijepo, navodi ovaj korejski student od malo riječi, samozatajan, ali vrlo vrijedan.

Uspoređujući moduse studiranja u njegovoj zemlji i kod nas, smatra da je nastava ovdje  drukčija, više u znaku interakcije i suradnje te da studenti više sudjeluju u raznim vidovima nastavnih aktivnosti.

Uvelike se, kako veli, a potvrđuje i profesorica Šamo, posvetio nastavnim aktivnostima, upoznao je puno ljudi, no budući da ovdje ostaje samo jedan semestar, nije se ni s kime previše zbližio te navodi da nije osoba koja prebrzo sklapa prijateljstva. Iskoristio je svaki slobodan trenutak za putovanja te za upoznavanje ljudi, kultura i običaja.

- Posjetio sam nešto i Sloveniju, Italiju, Austriju, bila je to idealna prilika budući da je sve tu relativno blizu i vikendima imam vremena, a od hrvatskih gradova i mjesta obišao sam predivan Rovinj, zatim Zagreb te neopisivu ljepotu Plitvičkih jezera. Drago mi je da sam u Puli okružen i pripadnicima različitih kultura, studentima na razmjeni iz raznih krajeva, i sigurno je to vrlo lijepo iskustvo, navodi.

Profesorica Šamo ističe pak, »vjerujem da će ovaj student uspješno završiti ovaj semestar, a mi se nadamo da će ga uspomene na Pulu i Hrvatsku, te na pozitivna iskustva studiranja u našem okruženju pratiti dugo nakon povratka kući«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter