najbrojniji su gosti iz njemačke

Pula trenutno bilježi 17 % više noćenja naspram prošle godine

| Autor: Jelena Milović
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Sezona nam je i službeno već započela, a vidljivo je to i u gradu Puli. Kad sve to preslikamo u brojke, Pulu je u pet mjeseci posjetilo 90.494 gostiju koji su ostvarili 290.751 noćenja što je 18 posto više dolazaka tj. 17 posto više noćenja naspram prethodne godine, saznajemo od Sanje Cinkopan Korotaj, direktorice Turističke zajednice Pula. U ovim navedenim podacima nema plovnih objekata jer podaci pristižu za koji dan.

- S obzirom da je Uskrs ove godine bio rano i da nam vremenske prilike nisu baš naklonjene, svakako možemo biti jako zadovoljni dvoznamenkastim povećanjem, nadovezuje se direktorica.

Najviše gostiju iz Njemačke

Uvijek nam je zanimljivo znati i koji su gosti u ovom periodu najzastupljeniji, a saznajemo i da su svi kapaciteti imali povećanje noćenja. Najviše noćenja ostvarili su tako gosti iz: Njemačke - 71.431 noćenje, Hrvatske 47.102 noćenja, Austrije 27.036 noćenja, Slovenije 17.452 noćenja, Poljske 16.470 noćenja, Srbije 11.525 noćenja, Italije 11.345 noćenja, Ujedinjenog Kraljevstva 9.243 noćenja te Nizozemske 8.559 noćenja.

- Ako brojke stavimo u korelaciju s ukupnim noćenjima onda možemo vidjeti da su gosti iz Njemačke ostvarili čak 25 posto svih noćenja, domaći gosti 16 posto svih noćenja, gosti iz Austrije devet posto svih noćenja, a gosti iz Slovenije i Poljske oko šest posto svih noćenja. Ostali su ostvarili manje od pet posto ukupnih noćenja. Iz navedenog možemo zaključiti da je Njemačka itekako važno tržište za Pulu jer čini četvrtinu ostvarenih noćenja, a prate ih domaći gosti po udjelu, pojašnjava Cinkopan Korotaj.

Povratne informacije od gostiju iznimno su važne, a među njima mogu biti i kritike, ali i pohvale te najčešći upiti.

- Gosti su uglavnom zadovoljni i najčešće pitaju o restoranima; gdje što mogu pojesti i o domaćoj kuhinji, javnim WC-ima, zatim pitaju za brodske linije Pula - Zadar i Pula - Venecija, autobusne linije i za Nacionalni park Brijuni. Oduševljeni su našom kulturnom baštinom, ali i kulturnom ponudom, pogotovo u sezoni, informira nas Cinkopan Korotaj.

Upravo kulturna ponuda, kao i programi koji su krenuli već u predsezoni, a neki su već iza nas, mogu biti dodatan plus našem moru, suncu i obali.

- U suradnji s Gradom Pula i Pula film festivalom gleda se koordinirati i organizirati manifestacije kroz sve mjesece s naglaskom na pred i post sezonu. Tako smo u prvom i drugom mjesecu proveli više vikenda u znaku karnevala, a trećem i četvrtom bio je u znaku Uskrsa i vinara, ali i manifestacije "Dođi u park" koja je u jutarnjim terminima bila namijenjena ljubiteljima komorne glazbe, a u večernjim ljubiteljima jazza, podsjetila je Cinkopan Korotaj.

Svibanj je prošao u znaku obilježavanja Dana Grada Pule, prvomajskim feštama, a zadnja dva vikenda u petom i prvi vikend u šestom mjesecu organizirani su Dani antike u malo izmijenjenom izdanju, koje je publika odlično prihvatila.

Sanja Cinkopan Korotaj (Arhiva Glasa Istre)Sanja Cinkopan Korotaj (Arhiva Glasa Istre)

- Posjetitelji su mogli vidjeti kako se nekad odijevalo, nakit, frizure, ali isto tako su mogli čuti i o mnogim tadašnjim običajima, te kušati "antičku" hranu. Također, i najmlađi su imali niz zabavnih sadržaja, ali svakako su gladijatori sa svojom malom školom bili zanimljivi. Zadnjeg vikenda svibnja je krenula i prva Spectacvla Antiqua koja će se izvoditi kroz cijelu sezonu, a koja prezentira borbe gladijatora u Areni, opisuje ravnateljica.

Kako se sezona tek zahuktava, a od svibnja Turistička zajednica Pule organizira po trgovima promenadne koncerte s domaćim glazbenicima kako bi se u pred i postsezoni pojačao program, puno je toga još pred nama. U sezoni će se nastaviti s promenadnim koncertima, a povremeno gostima upriličiti još pokoji doživljaj. Također, od 15. lipnja kreće i handmade sajam koji se održava ponedjeljkom i utorkom na Forumu kako bi se direktno prezentirali i približili proizvodi ručnog rada i koji i prezentiraju Istru.

- Program za Bloomsday kreće 14. lipnja i trajat će tri dana, a organiziran je u suradnji s Irskom ambasadom, Uliksom, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, Pula film festivalom, Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna, umjetnicom Robertom Weissman Nagy, začetnikom Bloomsdaya u Puli Igorom Juriljom i drugima, najavila je ona. U cjelokupnoj ponudi TZ-a Pula tu je i jedna novina - Camino južne Istre, novi program koji ima tendenciju postati tradicionalnim.

- Camino je sam po sebi brand koji je poznat u cijelome svijetu i Camino južne Istre je samim time postao njegovim dijelom. Možemo reći da je od otvaranja već prodano preko 200 putovnica i da stalno dobivamo upite za razne informacije. Trenutno prikupljamo i stavljamo na web informacije o smještaju, restoranima, prijevozu i drugom duž rute. Navedeni projekt je na samom otvaranju privukao veliki interes i domaćih i stranih posjetitelja, te je pokazao da su ljudi željni hodanja, ali rekli bismo i izazova ili cilja jer im to omogućava sakupljanje pečata, pojašnjava.

Pula Marathon

Osim svega navedenog, ovog nas ljeta očekuje jako puno koncerata na otvorenom, na našim jedinstvenim svjetskim pozornicama.

- Pula je jedan od gradova s brojnim programima u sezoni. S obzirom na sve najavljene koncerte u Areni i Kaštelu, te Pulskom kulturnom ljetu, ali i ostalim programima možemo reći da imamo događaje za sve "gušte" i generacije. Osim ove tri glavne lokacije koje smo naveli, programi se odvijaju i po ulicama i trgovima, u Društvenom centru Karlo Rojc, INK-u, i ostalim lokacijama te svaki gost koji posjeti Pulu svakako može u tom smislu uživati u kulturnoj ponudi Pule, smatra direktorica.

I za sam kraj ljeta, kako to obično i biva, održat će nam se Pula Marathon - noćna utrka, jedinstvena po mnogočemu. Prijave su već krenule, a interes je vrlo velik.

- Trenutno ima preko 500 prijavljenih od čega su oko 30 posto strani državljani, a od domaćih gostiju većina njih je izvan Pule. Redovne prijave su do 9. rujna, a nakon toga se može prijaviti, ali bez dobivanja majice. Pula Maraton raste iz godine u godinu i svakako je poseban sa svojim jedinstvenim ciljem u Areni, ali i trčanjem kroz tri tisuće godina star grad bogatom kulturnom baštinom i trasom osvijetljenom od strane Visualije. Visualia će ove godine od 19. do 21. rujna proslaviti 10. rođendan i u skladu s rođendanom Pulu pretvoriti u grad svijetla, zaključila je Cinkopan Korotaj.

Koncerti glazbenih zvijezda

U pulskoj Areni niz koncerata svjetskih glazbenih zvijezda započinje s koncertom Dua Lipe, a nakon nje će se nanizati još mnoga imena kao što su Avril Lavigne, Simple Minds, Lenny Kravitz, Duran Duran, Doris Dragović, Jason Derulo, Andrea Bocelli... Na Kaštelu će se od lipnja do rujna održati niz koncerata, predstava i stand up-ova. Također, kroz svibanj i lipanj u organizaciji Turističke zajednice Grada Pule održat će se niz malih koncerata po trgovima.

Odlična statistika

Usporedbe radi, u prva četiri mjeseca ove godine Pula je bilo 42.498 dolazaka ili 17 posto više od prethodne godine i 120.485 noćenja što je 11 posto više nego prethodne godine. Najveći rast u postocima ostvarili su hosteli - 41% ili 3.332 noćenja, a najveći apsolutni rast od skoro 9.000 noćenja ostvarili su hoteli (ukupno 45.214 noćenja) što je rezultat i cjelogodišnjeg rada hotela Grand Brioni.

Kampovi su imali rast noćenja od četiri posto, turistička naselja bila su na razini prethodne godine, a obiteljski smještaj je ostvario pad od dva posto. Što se tiče strukture gostiju najviše noćenja u prva četiri mjeseca ostvarili su domaći gosti s povećanjem od 22 posto, zatim gosti iz Njemačke s povećanjem od 13 posto, Austrije s povećanjem od pet posto, Slovenije s povećanjem od osam posto i Italije s povećanjem od pet posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter