steam projekt

Učenici OŠ Monte Zaro na zabavan i kreativan način proveli dan kao mladi znanstvenici

| Autor: Glas Istre


OŠ Monte Zaro odobren je projekt "Čitajmo, stvarajmo i pokrenimo znanstvenike u STEAM razredima" za ovu školsku godinu 2023./24. Projekt je odobren na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu rada s učenicima u dodatnoj nastavi.

U OŠ Monte Zaro djeluju grupe dodatne nastave iz svih predmeta i Čitateljski klub koji okuplja ljubitelje knjiga raznih sadržaja: od književnosti do STEAM knjiga.

- Kako bi učenike potaknuli na još aktivnije učenje željeli smo pokrenuti razredne STEAM knjižnice koje bi djelovale unutar svih dodatnih grupa u svojim razredima: od hrvatskoga jezika, matematike, geografije, informatike i tehničke kulture do likovne kulture.

U svakom razredu postoje daroviti učenici iz STEAM područja, koji sudjeluju u radu dodatne nastave, na raznim natječajima i natjecanjima, ali i na izvannastavnim aktivnostima i školskoj zadruzi. Upravo smo s njima dodatno radili kroz korelacijsko-integracijski pristup suradnje knjižnice i nastavnih predmeta iz jezično-umjetničkog, matematičkog, tehničkog, informatičkog, prirodoslovnog, društveno-humanističkog i umjetničkog područja, prenose iz škole.

- U prvom dijelu projekta nabavili smo police za knjige, slikovnice STEAM tematike i tepihe za razredne knjižnice od 1. do 4. razreda i produženi boravak.

U suradnji s Udrugom Birikina, učiteljima, stručnim suradnicima i gostujućim predavačima realizirali smo radionice izrade kamišibaj kazališta, društvene igre Put oko sunca za učenike od 1. – 8. razreda koji su uključeni u dodatnu nastavu iz svih nastavnih predmeta. Učenici su bili podijeljeni u 2 skupine: 1. izrada kamišibaj kazališta (3. i 4. razredi) 2. izrada društvene igre (5.-8. razreda). Predavači: izrada društvene igre– Feodora Gubaš Štifanić, izrada kamišibaja – Izabela Aranza (Udruga Birikina) i Dušanka Đokanović.

- U goste nam je stigla i knjižničarka Dušanka Đokanović iz OŠ dr. Mate Demarina Medulin. Učenicima 3. i 4. razreda pripovijedala je narodnu priču "Košulja sretnog čovjeka". Nakon tih aktivnosti uslijedio je nagradni natječaj izrade kamišibaja za učenike od 3. – 5. razreda. Učenici su se potrudili i izradili tri kamišibaja koje smo i nagradili knjigom po izboru.

Svoje su kamišibaje izložili u hodniku škole, a učenice su pripovijedale svoje priče u razredima i na projektnom danu škole. Sudjelovale su: Tena Halilović, Laura Banković, Lorena Marinović, Dea Belić i Roza Grgić.

Osim same izrade kamišibaja, učenici od 5. – 8 razreda izradili su društvenu igru Put oko sunca. Sudjelovali su učenici Laren Golub, Endy Letić, Dunja Virag, Doris Banković, Lukas Dabić, Andrej Stojković i Ivano Klunić s voditeljicom radionice Feodorom Gubaš Štifanić.

Društvena igra nalazi se u knjižnici i učenici se rado igraju za vrijeme velikih odmora, prenose iz škole.

Ciljevi projekta su identifikacija darovitih učenika i njihovo aktivnije uključivanje u dodatne aktivnosti, usvajanje znanja o izradi kamišibaj kazališta, edukativnih društvenih igara i digitalnih alata, veće uključivanje učenika u rad dodatnih grupa, natjecanja i natječaja iz STEAM područja te razvoj razrednih knjižnica i poticanje čitanja knjiga STEAM tematike.

Iz škole za kraj poručuju da su se učenicima svidjele radionice u sklopu projekta te su pitali hoće li i iduće godine nastaviti. Voditeljica projekta, knjižničarka Dragica Pršo, zahvalila je ravnateljici Branki Sironić Buić na podršci, ali i svim kolegama i kolegicama na suradnji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter