danas

Učenici OŠ Monte Zaro obilježili Dan europskih jezika

| Autor: Glas Istre
(Foto OŠ Monte Zaro)

(Foto OŠ Monte Zaro)


Danas je u OŠ Monte Zaro obilježen Dan europskih jezika. Učenici su naučili da su jezici vrlo bitni jer pomoću njih ostvarujemo međuljudsku komunikaciju. Dan europskih jezika počeo se obilježavati 2001. godine u suradnji s Europskom komisijom. Upoznali su se s terminom poliglot, koji označava osobu koja priča više jezika. Također su saznali da poznavanje više jezika može spriječiti određene degenerativne bolesti mozga kao što je alzheimer. Važnost poznavanja jezika stoji i u poznatoj poslovici koja glasi: "Čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori."

Nakon što je ravnateljica škole Branka Sironić Buić pozdravila učenike i djelatnike te najavila današnji program, učenici 7. b razreda s razrednicom i učiteljicom Hrvatskog jezika Majom Radolović Čalić govorili su o zanimljivim činjenicama o europskim jezicima.

(Foto OŠ Monte Zaro)(Foto OŠ Monte Zaro)

Potom su učenici 8. b razreda  zajedno s učiteljicom Engleskog jezika Mateom Licul istraživali povijest engleskog jezika od 600. godine prije Krista do 16. stoljeća u kojima se spominju Kelti, Rimljani i Anglosaksonci.

Učenici 8. a razreda zajedno s razrednicom i učiteljicom Hrvatskoga jezika Karlom Virgilio istraživali su zastave europskih zemalja i prevodili riječi "Dobar dan" i "Hvala" na 16 europskih jezika.

(Foto OŠ Monte Zaro)(Foto OŠ Monte Zaro)

Učitelj glazbene kulture Josip Saveski je zajedno sa školskim zborom otpjevao dvije pjesme: jednu na hrvatskom i engleskom jeziku "Jambo bwana", a drugu na engleskom jeziku "Love me tender".

(Foto OŠ Monte Zaro)(Foto OŠ Monte Zaro)

Uslijedio je kviz od 40 pitanja u kojima su učenici trebali prepoznati određeni jezik i pismo te odabrati točan odgovor od ponuđenih šestero i postigli rezultat od 28 točnih odgovora. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter