Erasmus+ projekt

Učenici Industrijsko-obrtničke škole proveli 15 sjajnih dana u Irskoj

| Autor: Doria Mohorović
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


U sklopu projekta Erasmus+, "Bolje iskustvo za bolje radno mjesto", učenici Industrijsko-obrtničke škole Pula 15 dana proveli su u Irskoj, gdje su učili i uživali.

Učenici drugih i trećih razreda, koji su na put početkom svibnja otišli u pratnji profesora Marina Tumpića, Ivane Rajilić i Milorada Učkara, bili su smješteni kod privremenih udomiteljskih obitelji u gradu Brayu, južno od Dublina, a imali su priliku upoznati se s praksom u školama i servisnim radionicama.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Veliko iskustvo

Podijeljeni su bili prema svojim zanimanjima pa dok su jedni radili u servisima i radionama, drugi su se bavili računalnim modeliranjem, stvaranjem objekata u građevini i strojarstvu. Za većinu učenika bilo je to prvo putovanje izvan Hrvatske ili neposrednog susjedstva, a većini i prvi put da lete avionom.

Profesor Tumpić istaknuo je da je zaista veliko iskustvo za njih bilo boraviti, vidjeti, učiti, stvarati i raditi u uređenoj zemlji u kojoj sve funkcionira. A iako su se susreli s nekim kulturološkim razlikama, učenici su se u ovom drugačijem svijetu savršeno uklopili. Spretno su baratali engleskim jezikom, osmišljavali su izlete i upoznali brojne prirodne ljepote Irske, od kojih su ih najviše oduševili klifovi.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Da su se učenici zaista uklopili potvrđuje činjenica da su doslovce svi pohvaljeni od strane mentora koji su s njima provodili vrijeme i radili u Irskoj.

- Moram i ovim putem uputiti velike pohvale našim učenicima koji su zaista od prvoga dana vrijedni, disciplinirani, potpuno odgovorni i sve svoje obaveze zaista izvršavaju savjesno i uspješno zbog čega je pravo zadovoljstvo bilo s njima biti daleko od kuće, a uživati, raditi i stvarati, poručio je Tumpić.

Studijsko putovanje

Usto je uputio zahvale ravnatelju Industrijsko-obrtničke škole Draganu Radovanoviću koji je raspisao ovaj Erasmus+ projekt, a zahvaljujući kojem je 15 mladih ljudi upoznalo drugu zemlju, drugu kulturu i stvorilo neke nove kvalitetne vrijednosti. Istaknuo je i da, iako su profesori Indfustrijsko-obrtničke škole u Puli bili na raznim studijskim putovanjima u industrijskim pogonima, ovo je prvi put da su njihovi učenici sudjelovali na Erasmus+ projektu. Istaknuo je da su ove školske godine ugostili učenike i profesore iz Slovačke.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

U Irskoj su, otkriva Tumpić, imali priliku vidjeti i polarnu svjetlost, Auroru borealis, i to preko cijelog neba, od istoka do zapada, a presijavala se od ljubičaste, tamno crvene, zelene pa sve do gotovo žute.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter