"O nama s nama"

U srijedu na pulskoj Gradskoj tržnici javna akcija za bolju budućnost osoba s invaliditetom

| Autor: Glas Istre
(Foto: Zelena Istra)

(Foto: Zelena Istra)


U srijedu, 15. svibnja od 10.30 do 11.30 sati kod fontane na pulskoj Gradskoj tržnici (Narodni trg 9) bit će održana javna akcija "O nama s nama" u organizaciji Zelene Istre, a uz podršku brojnih udruga osoba s invaliditetom.

Cilj akcije je pozvati građane na zajedničko kreiranje prijedloga za Grad Pulu vezanih uz buduće osnivanje i uspješan rad Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule.

Na javnoj akciji građani će moći saznati više o radu samih udruga osoba s invaliditetom, kroz razgovor s njihovim predstavnicima te uvid u materijale i kreativne radove osoba s invaliditetom. Svoje sudjelovanje na akciji potvrdili su Društvo distrofičara Istre, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Udruga tjelesnih invalida i invalida rada Istre, Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruga civilnih invalida - inkluzija Pula, odnosno Savez udruga osoba s invaliditetom Istarske županije.

Okupljeni će moći na vlastitoj koži iskusiti prepreke koje osobe s invaliditetom doživljavaju u pravilu svakodnevno. Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre postavit će poligon s preprekama te predočiti zainteresiranima kako izgleda kretanje kroz grad u invalidskim kolicima. Udruga slijepih Istarske županije omogućit će zainteresiranim građanima da se pokušaju kretati pomoću poveza na očima i bijelog štapa, a Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije pokušat će ilustrirati doživljaj svijeta i snalaženja u gradu za osobe oštećena sluha.

"Želja nam je graditi društveno uključivu, odgovornu i solidarnu Pulu u kojoj su svi građani ravnopravni, bez obzira na to imaju li ili nemaju invaliditet. To možemo postići samo svi zajedno i zato pozivamo sve građane na sukreiranje Povjerenstva i naše zajedničke bolje budućnosti! Što nas više bude sudjelovalo, to je veća mogućnost da ćemo za Grad i buduće Povjerenstvo izraditi kvalitetnije prijedloge", ističe organizatorica akcije Dunja Mickov.

U sklopu simboličkog kulturno-umjetničkog programa, na akciji će zapjevati Leonarda Budija, koja, uz podršku roditelja, gradi uspješnu pjevačku karijeru, usprkos invaliditetu. Svoje sudjelovanje na javnoj akciji najavila je i mlada književnica i najtrofejnija hrvatska boćarica s invaliditetom Melisa Osmanović, ujedno i dopredsjednica Društva distrofičara Istre. Ispred AK-a Spektar, najboljeg paraatletskog kluba za 2023. godinu pridružit će se Marin Giljanović. Akciju će svojim dolaskom podržati i učenici te stručno osoblje Škole za odgoj i obrazovanje - Pula. Akciji će nazočiti i Rozalija Javoran koja je nagrađena Grbom Grada Pule zbog svojeg doprinosa kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju, odnosno njihovih obitelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter