nastavlja se dijalog, no je li (IKAKVO) rješenje na vidiku?

Ribari grčevito žele zadržati lučicu Vergarola, no tu bi se trebala smjestiti brodograđevna luka

| Autor: Milan Pavlović
Lučica Vergarola (Snimio Duško Marušić Čiči)

Lučica Vergarola (Snimio Duško Marušić Čiči)


Početak novog tjedna donio je novi nastavak sapunice oko sudbine lučice Vergarola u Puli i pomorskog dobra za koje od rujna 2019. godine koncesijsku naknadu plaća koncesionar Tehnomont Brodogradilište Pula, a koristi ga tridesetak lokalnih ribara i ribolovaca.

Pokušaj Tehnomonta da ispuni nalog gradskog komunalnog redarstva i krene u čišćenje šumice koju iznad tog pomorskog dobra ima u vlasništvu, ribari su zaustavili tako da su tijelima zapriječili put mehanizaciji. Pritom su ponovili svoj stav da ne namjeravaju napustiti zonu koja, kako tvrde, baštini ribarsku tradiciju koja traje više od stotinu godina.

Minimalan pomak u odnosima jučer je ipak postignut: ribari će iznajmiti kontejnere i počistiti smeće s tog prostora. A onda slijedi dogovoreni sastanak kod gradonačelnika.

Koncesija vrijedi do rujna 2039.

Tehnomont je, podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca iz Grada dobio nalog da ukloni smeće s tog prostora te su na temelju toga pozvali ribare da u roku od sedam dana sami uklone sve ono što koriste i što im ima vrijednost jer će u protivnom to smatrati smećem koje će završiti u kontejneru. Ribari su se na taj poziv oglušili te su jučer blokirali strojeve iz Tehnomonta zahtijevajući poništenje Tehnomontove koncesije i proglašenjem lučice na Vergaroli ribarskom.

- Mi smo ujutro krenuli čistiti svoju parcelu, a oni su se okupili, napravili živi zid na našoj zemlji i zaustavili bager vikom i parolama. Došla je i policijska patrola koja nije uredovala, već je samo evidentirala prisutne kako bi imali podatke ukoliko dođe do eskalacije. Naravno da mi ne želimo da dođe do bilo kakvog incidenta, ali situacija se mora riješiti, kazala nam je predsjednica Uprave Tehnomont Brodogradilišta Gordana Deranja u vezi jutarnjeg okršaja s ribarima.

Gordana Deranja (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Gordana Deranja (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Pozivu gradonačelnika za razgovor namjerava se odazvati, ali sumnja da bi do dogovora moglo doći na temelju onog što je on predložio. Naime, radi se o jedinstvenom obuhvatu brodograđevne luke za koju Tehnomont ima koncesiju do rujna 2039. godine, koju je nemoguće jednostrano raskinuti bez suglasnosti te tvrtke, ali i o vrlo uskom pojasu pomorskog dobra, na šest metara od mora, do kojeg bez korištenja zemljišta u vlasništvu Tehnomonta nema pristupa.

- Grad Pula nema u svom vlasništvu nijednu česticu koju može iskoristiti za pristup pomorskom dobru na kojem bi se nekome drugome dala ta koncesija. I sada se za pristup lučici, ali i kao prostor na kojem su izgrađene barake u kojima ribari čuvaju svoju opremu, koristi zemljište koje je u vlasništvu Tehnomonta. Stoga su besmislene parole koje su ribari izvikivali da ih pustimo da rade te da će biti isključivo na pomorskom dobru. Jer kad sam ih pozvala da onda poruše kućice koje su izgradili na našem terenu, rekli su da neće to učiniti jer imaju pravo posjeda!? Kad bi imenom i prezimenom stali iza tih objekata, imali bi temelj za tužbu za ometanje posjeda, pa bi dobili priliku da to svoje pravo dokažu i sudskim putem. Znači, oni žele i naše zemljište i besplatno korištenje pomorskog dobra, da mi plaćamo koncesiju i odgovaramo za taj prostor te da još i šutimo, kazala je Deranja dodajući kako je apstraktno da institucije koje bi se tim trebale baviti zatvaraju oči pred činjenicom da profesionalni ribari protiv svih propisa u brodograđevnoj luci obavljaju djelatnost bez minimumima sanitarnih ili bilo kojih drugih uvjeta za to što rade.

Ribari prozvali Borisa Miletića

Prema riječima njihova predstavnika, ribari smatraju da im je u mandatu bivšeg gradonačelnika Borisa Miletića učinjena nepravda jer im je on "iza leđa izmijenio GUP i odredio brodograđevnu luku na mjestu ribarske".

Bivši gradonačelnik i aktualni župan Miletić kaže kako su te tvrdnje u potpunosti netočne.

- Lučica Vergarola nikad nije bila ribarska lučica, što je lako provjerljiva činjenica, pa tako nije mogla ni prenamijenjena. Istina je da profesionalni ribari, točnije njih nekoliko, godinama koriste navedenu luku bez pravne podloge za to. Također, želim podsjetiti da je, nakon zahtjeva Tehnomont brodogradilišta Pula za produljenje koncesije, nadležno Ministarstvo zahtijevalo da se obuhvati ukupno područje brodograđevne luke na temelju gradskog prostornog plana, pa smo tako i učinili. Uostalom, neproduljenjem koncesije Tehnomont ne bi mogao održati djelatnost, a to nikako nije bila alternativa, kazao je jučer Boris Miletić, aktualni župan.

Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Naglasio je da GUP-om Grada Pule na tom području nije niti je ikad bila planirana ribarska, već isključivo brodogradilišna luka. Grad je doduše krajem prošle godine u odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije kao jednu od točaka uvrstio zahtjev grupe građana za "evidenciju-uknjižbu i zaštitu stogodišnje tradicije ribarstva, kao autohtone ribarske baštine na javnom prostoru ribarske lučice Vargarola", međutim ta odluka nije dobila zeleno svjetlo Gradskog vijeća jer u tom i drugim prijedlozima gradske uprave vijećnici nisu prepoznali neki jasan prijedlog, već više pokušaj prebacivanje odlučivanja i odgovornosti na nekog drugog.

Zoričić: Suživot ribara i Tehnomonta je moguć

Koegzistencija ribarstva i industrije u lučici Vergarola moguća je, kazao je jučer pulski gradonačelnik Filip Zoričić referirajući se na aktualnu događanja u toj brodograđevnoj lučici.

Lučica Vergarola (Snimio Duško Marušić Čiči)Lučica Vergarola (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Mi smo jasno rekli da na tom dijelu treba sačuvati i ribarstvo i brodogradnju. Siguran sam da se to može napraviti. Međutim, moram također ispraviti neke od medijskih navoda, da mi nismo naložili da se dira pomorsko dobro i brodice, već da se očisti dio šumice čiji je vlasnik Tehnomont, naglasio je gradonačelnik, dodajući da je to tema koju je aktualna gradska uprava naslijedila od svojih prethodnika.

Potvrdio je da ribari u lučici Vergarola trenutno ne plaćaju vezove, ali i da se taj dio mora regulirati. Istaknuo je i da će se dio ribara moći premjestiti u lučicu Zonka gdje se gradi ribarska luka, a za što su već osigurana sredstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter