ODLIČNE VIJESTI

U PULSKOM TEHNOMONTU POSLA NE FALI: Do kraja tjedna trebale bi biti porinute dvije ribarice

U četvrtak u more ide gradnja 117, a u subotu bi trebali imati i drugo porinuće, no zasad ne znamo hoćemo li ga uspjeti realizirati. Dizalica za spuštanje broda u more je u Puli i sad ovisimo o vremenu. Ukoliko bude puhao jači vjetar, kako najavljuje prognoza, možda ćemo to porinuće morati odgoditi za naredni dan, no glavno je da je posao u halama na oba broda gotov i oni su sad spremni za opremanje, najavila je Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Tijekom ovog mjeseca planirana je i primopredaja broda koji je namijenjen za servisiranje, održavanje i čišćenje ribogojilišta (Snimio Duško Marušić Čiči)

Tijekom ovog mjeseca planirana je i primopredaja broda koji je namijenjen za servisiranje, održavanje i čišćenje ribogojilišta (Snimio Duško Marušić Čiči)


U vremenima kada dobre vijesti iz poslovnog svijeta stižu doslovce na kapaljku, čak dvije takve stići će ovog tjedna iz pulskog Tehnomon Brodogradilišta. Od predsjednice Uprave Tehnomonta Gordane Deranje doznajemo da je u tom pulskom brodogradilištu za četvrtak zakazano prvo, a do kraja tjedna najvjerojatnije će biti realizirano i drugo ovogodišnje porinuće 25-metarskih ribarica koje se u Puli grade za škotskog naručitelja, tvrtku 60 North Fishing (Shetland).

"U četvrtak u more ide gradnja 117, a u subotu bi trebali imati i drugo porinuće, no zasad ne znamo hoćemo li ga uspjeti realizirati. Dizalica za spuštanje broda u more je u Puli i sad ovisimo o vremenu. Ukoliko bude puhao jači vjetar, kako najavljuje prognoza, možda ćemo to porinuće morati odgoditi za naredni dan, no glavno je da je posao u halama na oba broda gotov i oni su sad spremni za opremanje", kazala nam je Deranja.

Prva primopredaja

Za travanj je najavljena i prva ovogodišnja primopredaja, a radi se o 24-metarskom brodu KB ROKK 24 koji je namijenjen za servisiranje, održavanje i čišćenje ribogojilišta. To je još jedan iz serije brodova koje su pulski brodograditelji izgradili za norveškog naručitelja, tvrtku Moen Marin. Radi se o 24-metarskom brodu, ukupno devetom u seriji brodova za istog naručitelja, ali ujedno i najpersonaliziranijem i najopremljenijem od svih brodova koju su u Puli izgrađeni za tu norvešku tvrtku.

Gordana Deranja (Snimio Milivoj Mijošek)

Gordana Deranja (Snimio Milivoj Mijošek)

"Brzo nakon njega iz Pule će isploviti i 19-metarski aluminijski patrolni brod koji smo izgradili za Keniju. Nakon toga počinjemo paralelno raditi na druga dva velika projekta, već se čisti i priprema hala za izgradnju tri 17-metarska patrolna broda za ciparsku policiju, za koje nam je počeo stizati materijal, a nakon toga slijedi gradnja dva 25-metarska protupožarna broda za grčke vatrogasce. Znači ovu i sljedeću godinu, dela ima!”, kaže predsjednica Uprave Tehnomonta.

Upravo zbog zauzetosti kapaciteta u Tehnomontu su odlučili odustati od gradnje i opremanja brodica hitne pomorske medicinske pomoći, koji je pripao njima i Iskra brodogradilištu iz Šibenika. Konzorcij te dvije domaće tvrtke posao gradnje brodica dobio je na natječaju koji je 2020. godine raspisalo Ministarstvo zdravstva za projekt "Uspostave hitne medicinske pomorske službe brzim brodicama". Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Europske unije, a ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca.

Preduga procedura

"Procedura s potpisivanjem ugovora za taj posao se neplanirano dugo otegnula, a budući da smo mi u međuvremenu ugovorili neke druge poslove koje treba odraditi, mislim da je bilo korektno prepustiti izradu čitave serije tih brodica našim partnerima", kaže Deranja.

Komentirajući poslovnu klimu koja vlada već duže vrijeme, predsjednica Uprave Tehnomonta je naglasila da poslovanje u postojećim uvjetima uzrokuje brojne probleme ne samo ovoj, već i ogromnom broju drugih tvrtki s prostora Europske unije.

"Zbog svega ovoga što se događa i situacije u Ukrajini, rokovi isporuke su postali užasno dugi, a cijene ključnih sirovina mijenjaju se i rastu praktički svakog dana. Nabavne cijene čelika, aluminija, bakara lete u nebo", zaključila je čelnica Tehnomonta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter