(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)
Svi koji su u Noći muzeja posjetili Kuću istarskog maslinovog ulja imali su priliku prošetati kroz povijest i sadašnjost maslinarstva u Istri, ali i šire.
U muzeju smještenom u blizini Arene, brojni su građani, kroz zanimljivo predavanje pod vodstvom Lorene Boljunčić, uz čašu koktela Damjanić ili vina Benazić, saznali brojne pojedinosti o proizvodnji maslinovog ulja u doba Rimljana.
Slično je to bilo kao i danas - pobrale bi se masline, a onda bi se stavile u podložak mlina i s kamenim kotačem mljele. Amfore koje su se koristile za čuvanje i prijevoz ulja, pronađene su po cijeloj Europi. Otkuda potječu, prepoznavalo se po njihovu pečatu, ali i obliku karakterističnom za neko podneblje.
Tako se, naime, znalo da se istarsko maslinovo ulje izvozilo po cijelom rimskom carstvu, budući da su amfore pronađene diljem Europe. A kako se moglo čuti, maslinovo ulje u rimsko doba, baš kao i danas, bilo je jako cijenjeno, a kvalitetom vrhunsko.
Lorena Boljunčić je tijekom razgleda ispričala brojne zanimljivosti o klasifikaciji za razumijevanje kvalitete ulja, o revitalizaciji sela od 1970-ih godina tijekom kojih dolazi do intenzivnog uzgoja maslina, a prisutni su i pogledali kratak film 80-ih koji prikazuje tradicionalni način prerade maslina u jednoj staroj istarskoj uljari.
A nakon što su čuli razne kuriozitete o svijetu maslinarstva i razgledali muzejski postav, posjetitelji su imali priliku okušati se na radionici izrade melema za usne od maslinovog ulja.