Danas u Coworking centru

Završna konferencija i prezentacija ITU projekata urbanog područja Pula

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
(Snimila: Helena Mostarkić Gobbo)

(Snimila: Helena Mostarkić Gobbo)


Završna konferencija Grada Pule i prezentacija ITU projekata urbanog područja Pula u razdoblju 2014. do 2020. koja uz Grad Pulu obuhvaća i Grad Vodnjan te Općine Barban, Fažana, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, održana je danas u velikoj dvorani poduzetničkog centra Coworking Pula.

- U kratko vrijeme sam drugi put u ovom predivnom prostoru. Bio sam prvi put na otvorenju Coworkinga, jednoga od projekata iz ITU mehanizama Grada Pule i to najbolje pokazuje kako se dobro koriste fondovi Europske unije na području gradova, rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić. Dodao je da se Pula među gradovima pokazala kao jako dobar korisnik fondova te istaknuo dobru suradnju između Grada Pule i SAFU-a. Napomenuo je da će i novi, najavljeni projekti promijeniti Pulu i donijeti joj nove usluge.

(Snimila: Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila: Helena Mostarkić Gobbo)

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić izrazio je zahvalnost svima koji su radili na projektima, posebno onima "koji se ne vide, a rade najviše".

- Ono što se pokazalo u prethodnom razdoblju to je da projekti mijenjaju Pulu, gradove i općine, čitavu Puljštinu, da ti prostori postaju ljepši i ugodniji i gospodarski cijenjeniji nego što su bili, jer revitaliziramo prostore, a vjerujem da će se to i nastaviti, kazao je između ostaloga Zoričić.

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti je, nakon prezentacije kratkog filma o gradnji zgrade Coworking centra, podsjetio na njezinu povijest, počevši od same ideje projekta, pa sve do realizacije odnosno otvorenja te današnjih aktivnosti koje upravo u toj zgradi pronalaze svoje mjesto.

(Snimila: Helena Mostarkić Gobbo)Boris Sabatti (Snimila: Helena Mostarkić Gobbo)

Cilj ove konferencije bio je predstavljanje aktivnosti i uspješne provedbe projekata održivog urbanog razvoja s područja Pule u suradnji s ostalim gradovima i općinama kroz korištenje ITU mehanizma. Osim toga, najavljeni su i projekti urbanog područja Pula koji su predloženi za financiranje iz ITU mehanizma u razdoblju 2021. do 2027.

Jedan od prezentiranih projekata je "Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionica" koje je prisutnima predstavio direktor Pulaprometa Tomislav Josipović.

Na konferenciji su među ostalim sudjelovali predstavnici nadležnih tijela u okviru ITU mehanizma koji u Hrvatskoj ima ključnu ulogu u provedbi održivog urbanog razvoja, predstavnike Partnerskog i Koordinacijskog vijeća urbanog područja Pula, predstavnike jedinica lokalne samouprave s urbanog područja Pula, predstavnike ITU gradova, te korisnike ITU projekata na urbanom području Pula.

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) predstavlja mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore iz različitih europskih fondova. Riječ je o mehanizmu Europske unije koji je s provedbom započeo u razdoblju 2014. do 2020. godine, a nastavlja se i kroz novo financijsko razdoblje 2021. do 2027.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter