edukacija o uspješnom roditeljstvu

"Radionica je korisna svima i puno smo toga naučili o razumijevanju i poštovanju, a nešto smo naučili i o sebi"

| Autor: Jelena Milović
Marina Valić-Ivančić i Ljiljana Juričić trenutno održavaju radionice u Ekonomskoj školi Pula (Snimila: Jelena Milović)

Marina Valić-Ivančić i Ljiljana Juričić trenutno održavaju radionice u Ekonomskoj školi Pula (Snimila: Jelena Milović)


Trenutno su u tijeku dvije radionice za roditelje "Uspješno roditeljstvo" koje se odvijaju u srednjoj Ekonomskoj školi i Strukovnoj školi Pula. Ove radionice Udruga za osobni rast i razvoj "Odiseja" provodi već više od 15 godina, a u razdoblju od rujna 2007. do kraja 2022. godine ovim programom obuhvaćeno je ukupno 1.164 roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, s kojima je realizirano čak 107 radionica. Pritom su svi roditelji, u stopostotnom obimu, naveli u evaluaciji da bi preporučili ove radionice i drugim roditeljima.

Članice Udruge "Odiseja" pojašnjavaju kako su razvile dva preventivna programa s kojima su postale prepoznatljive u lokalnoj zajednici, a koji su usmjereni na reduciranje briga i strahova, te na osobno i profesionalno osnaživanje prosvjetnih djelatnika i roditelja učenika osnovnih i srednjih škola.

Nema recepta

Mi smo se u razgovoru pozabavili roditeljstvom. Roditelji navode gotovo očekivane, u slučaju srednje škole, adolescentske probleme sa svojom djecom: inat, izlaske, društvo, učenje, tehnologiju te svoje strahove od opasnosti doticaja djece s alkoholom i opijatima. Što su onda izazovi današnjeg roditeljstva na koje možemo odgovoriti i kako biti što uspješniji roditelj, porazgovarali smo s Marinom Valić-Ivančić, predsjednicom i Ljiljanom Juričić, članicom Upravnog odbora Udruge "Odiseja".

- Život je danas složeniji, a vremena drukčija. Živimo u novom mileniju, informatizaciji, globalizaciji, a sve to utječe na mentalni sklop ljudi, ali i djeca su drukčija. Djeca imaju drukčije interese. Njima danas televizija, recimo, ništa ne predstavlja. Sve što žele povezuju se s time preko interneta. Nema škole za roditelje, barem kada govorimo o redovnom školovanju. Roditelji su danas prezaposleni, a kad oboje radi, prilično je teško doskočiti svim izazovima roditeljstva. Puno je toga danas problematično, kroz egzistencijalna pitanja, stanovanje i još dosta toga. Živimo u doba krutog kapitalizma, koji je surov i nemilosrdan. Svašta se ljudima događa. Roditeljima je danas zbog svega toga puno teže, opisuje Valić-Ivančić.

- Zato mi kroz ove radionice pokušavamo koliko toliko ojačati roditelje da se nose s time, iako ne postoji idealan recept, ali to su nekakvi alati koji njima mogu poslužiti, nadovezuje se Juričić.

Radionice pružaju osnaživanje i poticanje samopuzdanja kroz podršku, ali i efekt grupe koji je važan u ovom segmentu. Roditelji se lakše nose s izazovima kojima su izloženi, ako znaju da u tome nisu sami, kao i da drugi roditelji izazove roditeljstva doživljavaju na sličan način.

- Nisi neki izuzetak i ne moraš se stidjeti što ti je teško u ulozi roditelja. Svima je to teško i svi su suočeni s različitim problemima. To je, u ovom slučaju, jedno olakšanje i podrška njih međusobno, veli Valić-Ivančić.

(Snimila: Jelena Milović)Radionice se održavaju u prostorijama škole koju polaze njihova djeca, a provode se kroz osam susreta u trajanju od po dva sata (Snimila: Jelena Milović)

- Ove se radionice održavaju u prostorijama škole koju polaze njihova djeca, a provode se kroz osam susreta u trajanju od po dva sata, koji slijede jedan za drugim u intervalima od po tjedan dana. Susreti se organiziraju uvijek istog radnog dana u tjednu, poslijepodne od 17 do 19 sati. Jednu radionicu vode dvije voditeljice koje su članice Udruge. Svaki susret sadrži kratka teoretska izlaganja uz prezentacije i aktivno uključivanje roditelja u individualni i grupni rad, koji obuhvaća grupne igre, simulacije osobnih životnih situacija putem igranja uloga, diskusiju u velikoj grupi, ispunjavanje radnih listova te rješavanje praktičnih zadataka u odnosu s djecom kod kuće, tzv. domaće zadaće. Po završetku cijelog projekta, koji u pravilu traje jednu kalendarsku godinu i obuhvaća veći broj radionica u različitim školama, statistički se obrađuju rezultati dobiveni na uzorku svih roditelja koji su sudjelovali u radionicama tijekom jedne kalendarske godine, saznajemo od voditeljica.

Povratne informacije od roditelja koje voditeljice dobivaju nakon samo nekoliko radionica, najbolji su dokaz usvajanja vještina.

- Svakog dana imaju zadatak da djetetu iskažu pohvalu, koju je dijete zaslužilo te da prate djetetovu reakciju. Prije svega ih, naravno, pitamo koliko često opravdano pohvale svoje dijete ili iskažu emocije. Zanimljive su dječje reakcije, a neka su djeca čak i komentirala da se vidi da roditelj pohađa radionicu, uz smijeh nam prepričavaju voditeljice.

Osvješteni roditelji

U Ekonomskoj školi uoči samog početka radionica, porazgovarali smo i s dvije mame, koje su nam otkrile razloge svog odaziva na njih. Nisu nimalo dvojile da žele proći ovakav tip radionica.

- Moj sin Lukas ide u treći razred ove škole, a Noa je krenuo ove godine u prvi razred. Upravo je u njegovom razredu ponuđena mogućnost pohađanja ovih radionica. Kad su nam rekli, prvo nisam bila za to, ali kad je gospođa Marina počela pričati neke stvari za koje sam se zainteresirala, upisala sam se. Najveći izazovi današnjeg roditeljstva, po meni, su upotreba interneta, društvenih mreža, Tik Tok-a, pa tek onda izlasci, smatra mama Sandra Matijević. Zanimalo nas je smatra li da su joj radionice pomogle.

(Snimila: Jelena Milović)Sandra Matijević (Snimila: Jelena Milović)

- Već sad kod sebe vidim neke stvari i osvijestila sam da sam bila u životnoj kolotečini i da nisam razmišljala da je pubertet jedno jako teško razdoblje za djecu i da mi, kao roditelji, trebamo biti strpljivi i shvatiti ih. Osvijestila sam i način komunikacije koji bi bio najbolji s njima. Znamo biti nervozni i reagirati na prvu, a onda dolazi do sukoba. Meni je stvarno pomoglo da se smirim u odnosu na svoje dijete, a sad znam da trebam dati vremena i da ne reagiram u trenutku. Svakome bih preporučila radionice, jer čovjek na njima, kao prvo, osvijesti sebe, a i s djecom se automatski poboljša komunikacija, opisala nam je svoje iskustvo. Koji je to trenutak u kojem roditelj osvijesti da bi mu neki savjet i uputa dobro došli, rekla nam je mama Danijela Dobraš.

(Snimila: Jelena Milović)Danijela Dobraš (Snimila: Jelena Milović)

- Triger je bio što sam svjesna da u današnje vrijeme svi gubimo kontakt s djecom zbog vremena, užurbanosti i obaveza. Želja mi je da nađem neko rješenje kako da poboljšamo komunikaciju vezano za školu, tinejdžerstvo, odrastanje, a sve zbog nedostatka vremena s obiju strana. Radionica je korisna svima i puno smo toga naučili o razumijevanju i poštovanju, a nešto smo naučili i o sebi. Biti roditelj danas je zasigurno puno teže nego nekada. Očekuje se drugi tip pristupa, djeca očekuju nekakav moderniji pristup od nas, a opet da je on autoritativni i odgojni. Moramo razumjeti svijet u kojem oni danas žive, da je gotovo sve dostupno, brzo i užurbano, a mi ih u tome moramo usmjeravati i organizirati. Osobno vidim već sad promjene na sebi, ali i u odnosu sa svojim sinom, zaključuje ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter