PULSKI MOŽEMO!:

"Ukidanjem prireza na dohodak Pula gubi oko 4 milijuna eura ili oko 30 milijuna kuna proračunskih prihoda kojima se financiraju javne potrebe"

| Autor: Glas Istre
Davor Vuković, Dušica Radojčić i Noel Mirković (Snimila Jelena Milović)

Davor Vuković, Dušica Radojčić i Noel Mirković (Snimila Jelena Milović)


Davor Vuković, Dušica Radojčić i Noel Mirković iz pulskog Možemo! danas su na konferenciji za novinare upozorili na moguće reperkusije politički motivirane porezne reforme za Pulu.

- Gradonačelnik Zoričić nije još ni riječ izgovorio o važnoj i teškoj političkoj odluci koja se mora vrlo brzo donijeti u vezi s ukidanjem prireza porezu na dohodak. Nije imao nikakav odgovor ni na naše izravno vijećničko pitanje sa sjednice Gradskog vijeća 11. listopada o iznosu gubitka i planiranim mjerama kompenzacije. U očekivanju javne rasprave o mjerama kompenzacije, dajemo temeljne informacije nužne za razumijevanje problema.

Zakon gradovima i općinama nalaže da do 15. prosinca 2023. donesu odluku kojom se stavlja van snage odluka o prirezima, porezu na dohodak i odluku kojom se propisuju lokalni porezi (ako predstavničko tijelo ima potrebu mijenjati odluku o lokalnim porezima).

Zatim krajem 2023. moraju donijeti odluku o visini poreznih stopa (više i niže) za porez na dohodak, Kada se uzme u obzir da te odluke moraju najprije na savjetovanje od 30 dana, onda je još jasnije koliko malo vremena ima za analizu stanja i predlaganje novih odluka.

Iz izvještaja o izvršenju proračuna u prvom polugodištu 2023. vidjeli smo da je punjenje proračuna ide slabije te da se zbog različitih propusta u upravljanju kapitalni projekti jako slabo realiziraju. U drugom polugodištu se ne mogu očekivati bolji rezultati zbog teške organizacijske i financijske situacije koju dodatno otežava činjenica da je na pročelničko mjesto došla osoba koja nema iskustva upravljanja financijama Grada.

HDZ je izmjenama poreznih pravila doveo u tešku situaciju općine i gradove koje će, bez obzira na odluku koju će donijeti, biti u financijskom gubitku, a time će manje moći zadovoljavati javne potrebe. HDZ to predstavlja kao prijedlog povećanja osobnih dohodaka građana, računajući da javnost neće razumjeti bit tog poteza, koji je dio njihove predizborne kampanje. Na mala vrata Zoričić je po prvi puta doveo HDZ na vlast u Puli te mu o njegovim glasovima ovisi podrška.

Treba znati da je svim JLS-ovima najveći izvor upravo prihod od poreza i prireza na dohodak. Ukidanjem prireza na dohodak Pula gubi oko 4 milijuna eura ili oko 30 milijuna kuna proračunskih prihoda kojima se financiraju javne potrebe. Osim ukidanja prireza, Vlada je donijela odluku o izmjenama zakona kojima Jedinice lokalne samouprave gube dio prihoda uslijed povećanja neoporezivog dijela dohotka, te gube dio prihoda uslijed podizanja praga za oporezivanje viših dohodaka stopama poreza ("Superhik" odredba).

Vlada je ostavila mogućnost JLS-ovima da gubitak prireza kompenziraju povećanjem stope poreza na dohodak te postavila maksimalne iznose stopa povećanja. Za Pulu, koja ima stopu poreza na dohodak od 20 posto, maksimalno povećanje iznosi 22,4 posto.  Kada bi primijenili tu maksimalna stopu povećanja poreza na dohodak, kompenzirao bi se gubitak poreza, ali ne u cijelosti. I dalje bi postojao gubitak za proračun jer je prirez u cijelosti prihod JLS, dok se porez dijeli na JLS, županiju i državu.

 Najvažnije je političko pitanje hoćemo li u Puli kompenzirati gubitak prireza povećanjem stope poreza na dohodak?  Da bismo to mogli odlučiti, moramo realno procijeniti stanje gradskih financija i perspektive punjenja proračuna. Izgledi nisu sjajni i situaciju je nužno hitno, prije donošenja odluke, numerički predstaviti javnosti.

Karakter ukupne slike stanja u Gradu Puli i sposobnost punjenja proračuna, s obzirom na velike organizacijske probleme, mora utjecati na konačnu odluku.

Stoga pozivamo gradonačelnika da hitno izvijesti javnost o ovoj važnoj političkoj odluci te ju potkrijepi numeričkim pokazateljima, poručuju iz Možemo!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter