inicijativa hrvatskog crvenog križa

Traže otvaranje punkta za darivanje krvi i u pulskoj bolnici

| Autor: Jasna ORLIĆ
Darivatelji krvi (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Darivatelji krvi (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Dobrovoljni darivatelji krvi u Istri ne mogu u pulskoj Općoj bolnici dati dragocjenu tekućinu, već samo na punktovima Crvenog križa za vrijeme organiziranih akcija. U Puli se akcije organiziraju četvrtkom, a u ostalim istarskim gradovima obično jednom mjesečno. Zbog čega je to problem?

U vrijeme turističke sezone bolnice se ponekad suočavaju s nedostatkom dovoljne količine krvi za operacije koje nisu hitne pa su se ponekad odgađale. U vrijeme kada je domicilnih stanovnika sve manje, a turista svakim danom sve više, izazovno je organizirati dovoljne količine ove tekućine koja život znači.

U prvih pet mjeseci Istarski Crveni križ prikupio je 80 posto krvi od planirane. Ukoliko danas netko želi dati krv, a nije četvrtak, dan kada je predviđena akcija, može jedino otići u Rijeku, što se naravno teško može očekivati. Kada bi postojao punkt u pulskoj bolnici, kao što je bio do 2015. godine, kojem se moglo pristupiti svakog dana, vjerojatno bi se prikupilo više doza krvi i možda bi ovom plemenitom činu pristupilo više ljudi.

Zbog toga je inicijativa krenula iz Hrvatskog Crvenog križa. Prema izjavi predsjednika ove organizacija Roberta Markta, oni namjeravaju predložiti Ministarstvu zdravstva osnivanje punkta u Općoj bolnici Pula koji bi pokrivao darivateljstvo na području Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter