Gradski projekt težak 478 tisuća eura

Sutra u Puli počinje podjela smeđih kanti za biootpad

Do kraja svibnja planiramo podijeliti 4.000 kanti na području Pule, a s njihovim pražnjenjem startamo 29. svibnja. Na početku ćemo ih prazniti jednom tjedno, a nakon toga ćemo razmotriti mogućnost češćeg pražnjenja, rekao je Robi Fuart, direktor Herculanee

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


- Od sutra, 26. travnja, na Valdebeku počinje podjela smeđih kanti za biootpad. Do kraja svibnja planiramo podijeliti 4.000 kanti na području Pule, a s njihovim pražnjenjem startamo 29. svibnja. Na početku ćemo ih prazniti jednom tjedno, a nakon toga ćemo razmotriti mogućnost češćeg pražnjenja, najavio je Robi Fuart, direktor Herculanee na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju je u Dječjem kreativnom centru održao zajedno s pulskim Filipom Zoričićem.

Novi kamion

Za pražnjenje kanti za biootpad Herculanea će koristiti postojeći kamion, dok je u postupku dobave još jedan novi kojeg očekujemo za mjesec dana na pulskim ulicama, rekao je Fuart. Naglasio je da tada dolazi još jedan novi kamion za prijevoz papira i plastike.

Rečeno je to na predstavljanju gradskog projekta nazvanog "Navike okreni, promjenu pokreni". Zoričić je dodao da je projekt pokrenuto s ciljem odgovornijeg gospodarenja otpadom te da će u sklopu njega provesti niz aktivnosti edukativnog i informativnog karaktera da bi građane i korisnike potaknuli na odgovornije odvajanje i odlaganje otpada.

- Osobno mi je posebno drago što ćemo pokušati ovom kampanjom najviše utjecati i motivirati one najmlađe - djecu predškolske i školske dobi te ih educirati da je očuvanje okoliša jedna od naših moralnih postavki i naših životnih ciljeva, da život na Zemlji treba čuvati i cijeniti, rekao je Zoričić. Fuart je dodao da su za najmlađe pripremili zanimljive edukativne predstave te edukativno-informativne bojanke koje će odvajanje otpada učiniti zabavnim i korisnim.

- Uz predstave koje su već krenule upravo u Dječjem kreativnom centru, narednih tjedana i mjeseci u planu je niz aktivnosti poput oglasne kampanje, edukativno-informativnih događaja kojima ćemo u direktnoj komunikaciji s korisnicima prenositi informacije o tome kako pravilno odvajati i odlagati otpad te brojne druge aktivnosti, rekao je Fuart.

Edukativne radionice

Ovaj projekt, sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 30 posto, dio je šireg programa podizanja kvalitete sustava gospodarenja otpadom. Njime je provedena nabava 4.000 kanti za biootpad, što će, po mišljenju predstavnika Herculanee, korisnicima omogućiti dodatnu mogućnost smanjenja količina miješanog komunalnog otpada. Fuart je rekao da je ukupna vrijednost projekta 478 tisuća eura.

Radi dodatne edukacije građana o ponovnoj upotrebi pravilno odvojenog otpada, Herculanea posljednjih nekoliko mjeseci, u suradnji s udrugom Zelena Istra, provodi edukativne radionice za građane o raznim temama. Spomenute radionice otvorene su za sve zainteresirane građane, a predviđeno je i održavanje serije predavanja o pravilnom postupanju s otpadom.

Fuart: Kuhana hrana se ne smije odlagati u kante za biootpad

S obzirom da sutra kreće podjela smeđih kanti za biootpad, a preuzimanje njihovog sadržaja tek krajem svibnja, upitali smo direktora Herculanee hoće li se širiti smrad iz kanti u tih mjesec dana i hoće li taj problem biti naglašen tijekom tijeka jer je dojam da je najavljeni rok od tjedan dana između pražnjenja predugačak.

Odgovorio je da se u kante za biootpad treba odvajati otpad koji ne smrdi, poput ostataka pripreme hrane i kora.

- Kuhana hrana se ne smije odlagati u kante za biootpad, uputio je Fuart korisnike. Kaže da korisnici trebaju "pripaziti prilikom odvajanja otpada da im sadržaj smeđih kanti ne bi smrdio".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter