Pražnjenje spremnika počinje ovog mjeseca

Stanari Marcilnice prvi dobili smeđe kante za biootpad

| Autor: Branko Biočić
Gradonačelnik Glavičić i direktor 1. Maja Blašković sa stanarima Marcilnice koji su prvi dobili smeđe spremnike (Snimio Branko Biočić)

Gradonačelnik Glavičić i direktor 1. Maja Blašković sa stanarima Marcilnice koji su prvi dobili smeđe spremnike (Snimio Branko Biočić)


Prosječno kućanstvo u Labinu količine miješanog komunalnog otpada smanjit će otprilike za trećinu. Pražnjenje spremnika za biootpad počet će ovog listopada, a praznit će se svakog tjedna. Nešto manje od sto kućanstava u ulicama Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka moći će odvajati kuhinjski otpad, vrtni i zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada.

"Zeleni" projekt

Naime, počela je podjela individualnih spremnika za biootpad mještanima Marcilnice, čime je pokrenut pilot-projekt prikupljanja biootpada na području Labina. Već su osigurana sredstva za veći dio Labina, budući da je Grad nedavno putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao bespovratnih 45.305 eura upravo za kupnju smeđih spremnika. Nabavljeno je 250 komada spremnika volumena 120 litara, 20 komada spremnika volumena 240 litara i 23 spremnika volumena 3 m3.

- Riječ je o još jednom "zelenom" projektu koji realiziramo u suradnji s našim komunalnim poduzećem. Naglašavam da je odvoz biootpada za građane besplatan, kao i pražnjenje žutih i plavih kanti. Upravo ovo odvajanje biootpada utjecat će na manju količinu otpada u zelenim kantama naših sugrađana, što znači manje odvoza i u konačnici manje račune, a postotak odvojenosti otpada nas kao kao zajednice će se dodatno povećati. Nadam se da će uskoro biti raspisana nabava i za smeđe kante za koje smo sredstva osigurali putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pa će veliki dio grada imati ovu mogućnost, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je uz djelatnike Komunalnog poduzeća 1. Maj i direktora Donalda Blaškovića u naselju Marcilnica upoznao građane s načinom korištenja smeđih spremnika.

Što se (ne) baca

U spremnik za biootpad baca se kuhinjski otpad, ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice čaja, ostaci kruha i slično, ostaci termički obrađene hrane od kuhanja meso, riba, kosti, koža, vrtni ili zeleni otpad kao što su uvelo cvijeće, usitnjeno granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i slično,male količine ostalog biootpada, kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski ostaci i slično.

Korisnici su upozoreni da u spremnik za biootpad ne bacaju mliječne proizvode, ulja i masti, pepeo, kartonsku, staklenu i plastičnu ambalažu, gume, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad te odjeću, cigarete i drugo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter