PRODAJA ULJANIKA

CE Industries je još zainteresiran. Idući važan datum je 25. travanj

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK


Češki CE Industries obavijestio je stečajnog upravitelja starog Uljanika da nije zainteresiran dati ponudu u prvom krugu po punoj cijeni za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856.

No, naglašava da je zainteresiran za kupnju poslovnih udjela po cijeni iz svoje ranije ponude te da je spreman pristupiti drugom krugu ako se u prvom krugu predmetni udjeli ne prodaju.

Objavio je to danas Loris Rak, stečajni upravitelj Uljanika, nakon što jučer nije stigla obvezujuća ponuda niti češkog CE Industriesa niti turske Imza Marine, koji su iskazali interes.

Podsjećamo da su ova dva poslovna subjekta jedina bila uključena u postupak prodaje 54,77 posto udjela Uljanik Brodogradnje 1856 za početnih 27,64 milijuna eura. Za Čehe pojam "kupnja poslovnih udjela po cijeni iz ponude" znači 20,57 milijuna eura i još najmanje 10 milijuna dodatnog kapitala da bi se pokrili nastali gubici i stabilizirao poslovanje Uljanik Brodogradnje 1856. Takvu je ponudu početkom godine ponudila ta češka grupa. Ona nije odbačena, već su 16. siječnja na Skupštini vjerovnika Uljanika predstavnici države glasali da se u proces kupnje uključe i ostali zainteresirani ulagači, pa da se među njima odabere najbolji. Česi ili netko drugi.

Rak je iznio da gospodarski subjekt Imza Marine Denizcilik Anonim Sirketi nije do jučer dostavio obavijest o nesudjelovanju, no do isteka roka za dostavu ponuda nije dostavio obvezujuću ponudu.

Stoga, kako od strane jednog gospodarskog subjekta (CE Industries) postoji i dalje interes, stečajni upravitelj je u svoje ime i u ime Odbora vjerovnika iznio sucu pazinskog Trgovačkog suda da bi trebalo pristupiti izmjeni načina unovčenja. Umjesto javnog prikupljanja ponuda s umanjenjem početne cijene u odnosu na utvrđenu, unovčenje bi trebalo provesti pravilima javne dražbe s početnom cijenom za koju interes već postoji.

- Javnom dražbom po početnoj cijeni za koju već postoji iskazani interes osigurava se vjerojatnost postizanja ponude, a dražba omogućava sudjelovanje i drugih gospodarskih

subjekata koji sudjelovanjem mogu isticati i višu ponudu od početne. Na navedeni način, u slučaju sudjelovanja samo jednog subjekta, osigurala bi se dostava jedne ponude, a u slučaju

sudjelovanja više subjekata, osiguralo bi se nadmetanje radi postizanje najviše cijene koju tržište smatra adekvatnom vrijednošću za predmet prodaje, stoji u očitovanju stečajnog upravitelja Lorisa Raka.

On dalje predlaže Skupštini vjerovnika donošenje odluke o unovčenju poslovnih udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 javnom dražbom pred stečajnim upraviteljem, prema pravilima

dražbovanja koje će utvrditi Odbor vjerovnika. Stečajni upravitelj zadržava pritom pravo da do Skupštine vjerovnika, ili na njoj, dostavi i prijedlog uvjeta sposobnosti ponuditelja te početni iznos cijene za nadmetanje, smatrajući navedeno bitnim elementima unovčenja o kojima bi trebala odlučiti Skupština, dok bi ostale elementem pravila dražbovanja (rokovi, dražbeni koraci i slično) utvrdio Odbor vjerovnika po ovlaštenju Skupštine vjerovnika.

Sudac Trgovačkog suda u Pazinu Ivan Dujić danas je za 25. travanj sazvao Skupštinu vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju i tada će se odlučivati o prijedlozima stečajnog upravitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter