BURNA JAVNA TRIBINA O UPU LUNGOMARE

Aktivisti optužili gradonačelnika Zoričića da je opstruirao referendum, pročelnica Bulian pitala je li ona ovdje na optuženičkoj klupi

| Autor: Jasna ORLIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Na večerašnjoj javnoj tribini o pokretanju izmjena Urbanističkog plana uređenja Lungomare u Dnevnom boravku Rojca nije se doznalo puno o meritumu stvari, ali su se čule brojne optužbe i napadi aktivista upućenih pročelnici Ingrid Bulian i gradonačelniku Filipu Zoričiću.

Umjesto konstruktivne komunikacije sudionika, a bilo ih je stotinjak, tribina je završila neugodnim napadom žene iz publike koja se predstavila kao odvjetnica, došla do pročelnice i mahala presudama koje bi pročelnica trebala "naučiti". Dok se Bulian pitala je li ona ovdje na optuženičkoj klupi, moderator tribine, Aleksej Orel, nije se previše trudio zaštititi je, rekavši da bi incidenata na tribini bilo manje kada bi ovakvih tribina bilo više.

Javnu tribinu organizirala je Inicijativa građana ZA Lungomare i Dnevni boravak Društvenog centra Rojc. Prema najavi organizatora cilj im je bio pokrenuti javnu, strukturiranu i konstruktivnu komunikaciju između građana, struke te predstavnika gradske izvršne vlasti o pokretanju izmjena UPU-a Lungomare, kojima se ukida mogućnost gradnje ugostiteljskih objekata u šumici kao i "uređenja" plaža.

(Snimio Danilo Memedović)Filip Zoričić (Snimio Danilo Memedović)

Gradonačelnika Filipa Zoričića više aktivista optužilo je da je opstruirao referendum. Predstavnici grada krivi su i zbog toga što su građani dobili u poštanske sandučiće letke investitora, ali to im nije jedini "grijeh" prema mišljenju govornika na tribini.

Zaiskrilo je i između gradske vijećnice Dušice Radojčić i Filipa Zoričića.

Radojčić je rekla da su polovinom travnja zatražili pokretanje drugih izmjena UPU Lungomare, a da je gradonačelnik odbio pod izlikom da je zahtjeva za izmjenama prostornih planova puno i da će se pokrenuti kada dođe vrijeme.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

- Mjesec dana kasnije u svibnju prošle godine Stevan Muidža, preko svoje tvrtke Max city zatražio je izmjene UPU-a Max. Velikom brzinom zadovoljili ste tom privatnom zahtjevu isključivo zbog ispunjenja njihovih interesa. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća 23. ožujka stavljate odluku na dnevni red. Nema sumnje da ćete odluku usvojiti, imate dovoljno glasova. Moje je pitanje kako to da se zahtjev privatnog investitora ispunjava tako brzo, iako nisu ispunili obavezu saniranja kamenoloma, a imaju i porezne dugove. Postoji velika vjerojatnost da je šuma Lungomare koja je u njegovom vlasništvu stečena ne sumnjiv način. Kada sam vam predložila da Grad iskoristi pravnu službu da zajedno sa inicijativom građana vidi je li privatizacija izvršena kako treba, odbili ste i rekli ste da nema naznaka da se nešto dogodilo nelegalno, rekla je Radojčić.

Na to ju je Zoričić pitao: "Mislite li da sam je napamet napisao i da nemam saznanja o tome? Mislite da sam se probudio i rekao, ne tamo nema ništa?", upitao je gradonačelnik.

(Snimio Danilo Memedović)Irena Burba (Snimio Danilo Memedović)

Više prisutnih govorilo je o problemu pročistača na Valkanama te da je Grad talac investitora zbog pročistača.

Na to je pročelnica Anja Ademi odgovorila da Grad nije izgubio lokaciju pročistača na Molo Carboneu. Lokacija nije ugrožena presudom u kojoj je Luka Pula izgubila zemljište, baš suprotno, rekla je Ademi. Dodala je da su se usuglasili s Ministarstvom mora i Istarskom županijom da se na toj lokaciji izgradi pročistač do 2025. godine. Međutim, Vlado Šegon iz publike tvrdi da to nije tako i da s Molom Carbone ima problema.

Ingrid Bulian (Snimio Danilo Memedović)Ingrid Bulian (Snimio Danilo Memedović)

Između ostalog Orel je pitao zbog čega nije sanitarni čvor na nogometnom igralištu spojen na kanalizacijsku cijev, na što gosti iz Grada nisu znali konkretan odgovor, odnosno publika nije bila zadovoljna odgovorom. Na nekoliko pitanja gosti iz grada nisu znali odgovor, nisu bili spremni, što je još više potaklo publiku na optužbe.

(Snimio Danilo Memedović)Aleksej Orel (Snimio Danilo Memedović)

Doznajemo nadalje da su u gradskom proračunu planirana sredstva za UPU Lungomare u ovoj godini, a prostor će ponovo sagledati s druge strane gledišta. Uključit će i zelenu površinu na Valkanama i Mornar kao sportsko rekreacijsku zonu.

- Pokušajmo se koncentrirati što možemo napraviti bolje. Kako bi se uključili građani u prostorno planiranje i odredili okvir plana, pokrenuli smo javno savjetovanje o izmjenama i dopunama GUP-a i Prostornog plana Pule, rekla je Bulian i pozvala zainteresirane da se uključe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter