izložba povijesnih fotografija

Putovanje u prošlost pulske tržnice kroz objektiv sve do 1903. godine

U pothodnik i na staklo ribarnice postavit ćemo paravane s fotografijama koje će ljude voditi na prvi kat, gdje će s lijeve i desne strane biti postavljeni dvostrani paneli, kaže Gordana Žmak, direktorica Tržnice

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Fasada zgrade tržnice bit će obnovljena

Fasada zgrade tržnice bit će obnovljena


U povodu 120. godišnjice izgradnje secesijskog zdanja tržnice, istoimeno gradsko poduzeće u travnju planira u pothodniku i na katu zgrade postaviti izložbu povijesnih fotografija nastalih u razdoblju od 1903. do danas.

Potvrdila nam je to direktorica Tržnice Gordana Žmak, koja kaže da će izložba biti postavljena u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre i Gradskom knjižnicom i čitaonicom, koji će ustupiti fotografije, a dio građe osigurat će i sama Tržnica.

Bit će to ne samo pregled navika kupovanja na merkatu, nego i povijesni prikaz Pule, koji bi bio zanimljiv i turistima, stoga se razmišlja da postav ostane sve do rujna.    

- U pothodnik i na staklo ribarnice postavit ćemo nekoliko paravana s fotografijama koje će ljude voditi na prvi kat. Na prvom će katu s lijeve i desne strane biti postavljeni dvostrani paneli. Na prazne poslovne prostore stavit ćemo određenu podlogu gdje će također biti dio tih sadržaja, precizira Žmak.

Obilježavanje 120. obljetnice bila je i tema nedavne sjednice Gradskog vijeća, pa je Žmak, odgovarajući na pitanja vijećnika, kazala i da će se zdanje, u povodu velike obljetnice, ušminkati. Proteklog vikenda ispjeskaren je dio fasade koji se ljuštio, a slijedi njena obnova koja bi trebala biti gotova do otvaranja izložbe.

Datum otvaranja, međutim, još nije obznanjen, a financijski će izložbu poduprijeti Turistička zajednica, Istarska županija i Županijska gospodarska komora.

- Obljetnicu ćemo popratiti i gastro eventima, vjerojatno ćemo pripremiti za naše građane veliku padelu, kaže Žmak te dodaje da se detalji proslave još uvijek razrađuju.

Tržnica je nedavno objavila natječaj za zakup sedam praznih poslovnih prostora na katu tržnice te mesnice u prizemlju koji je istekao koncem proteklog tjedna. Bio je to drugi natječaj u mjesec dana s obzirom da na prvom nije bilo zainteresiranih. Jučer su otvorene ponude i odabrane su ponude dviju pravnih osoba: prihvaćena je ponuda za zakup triju sanitarnih čvorova po cijeni od 210 eura (bez PDV-a) mjesečno, a iznajmljen je i poslovni prostor od 15 kvadrata na katu za ugostiteljsku djelatnost, i to po cijeni od 10,5 eura bez PDV-a po kvadratu mjesečno.

Direktorica Tržnice Gordana Žmak kaže da će za desetak dana biti objavljen još jedan natječaj s obzirom da, kako veli, zainteresiranih ima, ali nisu stigli pripremiti dokumentaciju. Kaže da je jedan poduzetnik zainteresiran za mesnicu u prizemlju. Na naše pitanje hoće li smanjiti cijene zakupa, odgovara da poduzetnicima "nije problem novac, nego radna snaga".

Govoreći o ideji bivšeg direktora Renata Perca o tome da se na katu uredi edukacijska kuhinja u kojoj bi se predstavljala istarska jela i tako oživi zgrada tržnice, Žmak kaže da "ideja i dalje stoji, aplicirana je na fondove vezano uz projektnu dokumentaciju i to je sad u obradi".

Pripajanje Pula sportu 1. travnja

Gordana Žmak napominje da je na čelu Tržnice do 31. ožujka ove godine, nakon čega, s 1. travnjem, slijedi najavljeno pripajanje Tržnice, Castruma i Fratarskog Pula sportu. Sjedište nove firme bit će u Domu sportova "Mate Parlov".

Žmak veli da na novu lokaciju najvjerojatnije sele računovodstvo i uprava, a operativa koja je vezana uz zgradu tržnice i zelenu tržnicu ostaje u gradu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter