REKORDI, A KIŠE NEMA NA VIDIKU

FOTO / Razgovarali smo s iskusnim pulskim meteorologom: OVO JE MOŽDA I NAJTOPLIJI LISTOPAD U ISTRI OD KAD SE MJERI. PLAŽE U PULI SU PUNE 

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Otkako se posljednjih 70-ak godina vode mjerenja, tek je dvije, tri godine bilo ovako toplih, sunčanih i suhih listopada. Za usporedbu, lanjski je bio topao, ali je bio kišovit. Posljednji sličan ovom bio je listopad 2001. godine. Deseti mjesec 2004. bio je za šest, sedam stupnjeva hladniji, a 1974. i najhladniji listopad, može se reći zimski, u kojem su prosječne temperature bile za deset stupnjeva niže od ovog

Približavamo se kraju listopada, a pulske plaže pune su kupača. Temperatura jučerašnjeg dana viša od 22 stupnjeva Celzija i mora od oko 21 stupnja, uvjeti su koje lako napune Gortanovu uvalu, Valkane, Valovine, Stoju…

- Divno je vrijeme i treba ga iskoristiti koliko se može. Ovo je sjajna prilika za kupanje i boravak na suncu, to je prilika za skupljanje energije prije zime, rekla nam je Antonija koju smo među brojnim kupačima zatekli u Gortanovoj uvali.

Pulske će kupače, pa i one sugrađane koji još dvoje trebaju li izvaditi tek pospremljene kupaće kostime, razveseliti meteorolog Zoran Vakula koji nam, mada nema točne podatke i prognoze za Istru, najavljuje još toplije i sunčanije vrijeme do kraja tjedna.

- Sunčanih će sati na Jadranu biti najviše u petak, kada će prevladavati vedro. Temperatura zraka bit će bez veće promjene, toplo vrijeme imat ćemo i u nastavku tjedna. Za razliku od proteklog vikenda, idući će na kopnu vjerojatno biti maglovitiji, a na Jadranu sunčaniji, poručio je Vakula, koji kaže da će razdoblje od 9. listopada pa sve dok potraje ovo bablje ljeto rušiti temperaturne prosjeke.

Zaključci

Više podataka za naše područje ima Mario Grabar, pulski meteorolog u penziji, koji kao karakteristiku ovog listopada navodi jako malo kiše, mada je listopad u Istri inače najkišovitiji mjesec, i puno sunčanih dana. Mjesec nije gotov, nije korektno posezati za statistikom, ali kako se do kraja listopada prilike neće bitno mijenjati, neki se zaključci već mogu izvoditi.

- Ovo je u posljednjih 20-ak godina zasigurno jedna od najtoplijih jeseni. U Istri u listopadu inače imamo između osam i deset kišnih dana, a ovog smo listopada imali samo dva. Cijeli se mjesec protezalo stabilno i ujednačeno vrijeme s temperaturama od 20 do 23 stupnja. Nije bilo hladnih, dana, svi su bili jednako ugodni. Prosječna dnevna temperatura svakako je među najvišima, svakog dana je temperatura između 21 i 22 stupnja, što je za dva, tri stupnja više od prosjeka, kaže Grabar.

bab

Otkako se posljednjih 70-ak godina vode mjerenja, tek je dvije, tri godine bilo ovako toplih, sunčanih i suhih listopada. Za usporedbu, lanjski je bio topao, ali je bio kišovit. Posljednji sličan ovom, navodi Grabar, bio je listopad 2001. godine. Deseti mjesec 2004. bio je za šest, sedam stupnjeva hladniji, a 1974. i najhladniji listopad, može se reći zimski, u kojem su prosječne temperature bile za deset stupnjeva niže od ovog.

- Taj je bio najhladniji, a ovo će vjerojatno biti najtopliji. U listopadu se u Istri događaju velike poplave, pljuskovi, grmljavine, a ovog nam je mjeseca palo tek 30-ak litara kiše po četvornom metru, što je zapravo mjera jednog malo jačeg pljuska. Do kraja mjeseca očekujemo i slično vrijeme, narednih dana čak i nešto više temperature. More je 21 stupanj, toplo je, tako da će u krajevima uz more, uz veliku vlagu, zapadni i južni vjetar, biti i naoblake, a u unutrašnjosti će biti još sunčanije, poručuje Grabar.

Dakle, šugaman pod ruke i pravac Lungomare.

- Nisam se inače kupao ovako kasno u godini. Voda baš i nije topla kao po ljeti, ali da se izdržati. Ovo je vrijeme pravo čudo, ako potraje nastavit ćemo dolaziti na more, kaže nam Milan Jokanović kojeg sa suprugom zatječemo u Gortanovoj uvali.

I na Valovinama se babljem ljetu prepuštaju brojni Puljani, a i ima i poneki stranac u vodi. Među našim ljudima su i oni koji se kupaju i izvan sezone, a zbog toplog su im se vremena na plaži pridružili i prijatelji koji bi se, da je ovo prosječan listopad, već davno zaogrnuli jaknama.

- Prošle godine sam se kupala do 1. studenog, a za ovu ćemo vidjeti koliko će nam potrajati. Ove je godine svakako toplije, ali ne volim forsirati. Dok ne zahladi svaki dan ćemo na more, kaže nam Morena Milenković. Poziva i kolegice da izađu iz mora da bi dale izjavu za novine, međutim voda je previše ugodna da bi se zbog novinara isplatilo izaći. Nema smisla se dovikivati preko plićaka s kupačima pa se okrećemo onima na obali i u sunčanju ometamo našu kolegicu Rosannu Mandossi Benčić, novinarku "La Voce del popolo", odnedavno u mirovini.

bab

- Preskočila sam jedno razdoblje kupanja, a da sam zadržala ritam sada bi mi i voda bila ugodnija. More je sada na nekih 19 ili 20 stupnjeva, ali dobro je i na suncu. Ali ovo je svakako neuobičajeno vrijeme. I lijepo je i toplo, mada se uvijek zapravo pitamo zašto je to tako i kamo sve to ide, kaže Rosanna.

O globalnom zatopljenju vjerojatno manje razmišlja Becky Maharaj iz Engleske, koja se od sunca skriva - knjigom.

- Lijepo je, toplo je. Imate možda kremu za sunčanje? Ne? Prvi put sam u Hrvatskoj, sunčam se i razmišljam da je sada u Engleskoj kiša, kaže nam Becky, očito nespremna za ovakve vremenske uvjete. Objašnjavamo joj da ni za Pulu ovo nije normalno vrijeme - listopad je mjesec za kišu, a ne za kupanje.
- Zaista?! Znači da imam sreće. Super, ionako u Puli ostajem četiri dana, zaključuje Becky.

Blaga zima

Uz more, nakon duže isplivane ture, zatječemo i jednog Puljanina koji nam se ne želi predstaviti, ali otkriva da je on jedan od onih čije morske aktivnosti ne ovise o temperaturama, a pogotovo ne o sezoni - on je u vodi i kada rijetki pomišljaju na to.

- Prihvaćeno je mišljenje da u vodi treba biti onoliko minuta koliko je stupnjeva temperatura. Minuta provedena u vodi ekvivalent je pola sata vježbanja na kopnu. A da plivanje ima učinka na metabolizam, to je svakako točno, poručuje ovaj Puljanin.

Prognozeri najavljuju blagu i suhu zimu, no to ipak, kako Vakula kaže, ne znači da neće biti povremenih prodora hladnoće, vjerojatno ne dugotrajnih. Već je sada jasno da će listopad porušiti sve dosadašnje rekorde, velika je vjerojatnost da će natprosječno toplo biti i u studenom, moguće i u prosincu. Zato, ne vadimo iz ormara još zimsku odjeću, a šugaman i kostim valja držati negdje na dohvat ruke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter