PREVENCIJA TUMORA PROSTATE

DR. MAMONTOV: MUŠKARCI SU ŽRTVE ZLOĆUDNOG MUKA; ne možemo si priuštiti luksuz ne govoriti o prostati!


Doktor Predrag Mamontov, cijenjeni urolog, šef urološkog odjela pulske Opće bolnice ima jasnu viziju o društvenoj dimenziji liječničkog poziva naspram kliničkoj uskoj specijalizaciji. Doktor Mamontov je ugodni sugovornik, stigao je nešto kasnije na razgovor jer mu je na kraju radnog vremena na vrata pokucao još jedan nenajavljeni pacijent.

- Oskudijevamo vremenom, dan je prekratak, ali bitno je kako se postavljamo prema svijetu koji nas okružuje. Poznajem uvaženog francuskog urologa, jednog od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka, koji obavlja i dnevno do deset kirurških zahvata na prostati, ali njegova je elektronska pošta uvijek dostupna, na poslano pitanje istog dana odgovara. Moj profesor sa zagrebačkog fakulteta doktor Ognjen Kraus bio je svakodnevno dostupan, unatoč obavezama, znao sam da mogu računati na njega. Odgovor je stizao redovito oko ponoći kad je obavljao korespodenciju. Držim da dužina vremena između poziva ili upita i odgovora određuje kvalitetu čovjeka. Iz iskustva znam da profesionalna izvrsnost nekako se poklapa s dvije bitne osobine stručnjaka: skromnost i dostupnost, veli mi doktor Mamontov.

Društveni angažman našeg sugovornika odražava se kroz razumnu misao: “ Vrijeme koje posvećujemo našem tijelu vodi ka bitnom cilju - da nam se bolest ne dogodi. Redovnom kontrolom smanjuje se rizik. Današnji stupanj znanstvenog i tehnološkog razvoja nudi nam sva potrebna sredstva pravovremenog otkrivanja tumoralnog procesa što je presudno u postupku učinkovitog liječenja,” objašnjava on.

- U srpnju 2017. godine nas nekolicina entuzijasta osnovali smo u Rovinju udrugu "Martišnjak z muštaci" potaknuti željom da promijenimo lice muškog zdravlja. Udruga želi potaknuti muškarce da barem jednom godišnje obave liječnički pregled, usvoje zdravije životne navike i progovore o zdravstvenim problemima s bližnjima, osobito kako bi se informirali o povijesti bolesti unutar svoje obitelji. Naši se očevi, braća, prijatelji, partneri suočavaju s ozbiljnom zdravstvenom krizom, a da se o tome malo ili ništa ne zna i ne govori. Nažalost, ne možemo si priuštiti luksuz da o tome ne govorimo! Namjera nam je okupiti što veći broj poklonika te na inovativan, zabavan, kreativan, zanimljiv i nekonvencionalan način dati potporu inicijativi koja želi ukazati na važnost borbe protiv tumora prostate i testisa te psihičkih poremećaja (depresija) kod mladih muškaraca i na taj način podići svijest o bolestima muškaraca modernog doba, objašnjava doktor Mamontov. (E. VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter