DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PROSTATE

Pulski doktor Predrag Mamontov upozorava: RAK PROSTATE UBIJA VIŠE MUŠKARACA NEGO ŠTO RAK DOJKE UBIJA ŽENA!

Tumor prostate je najčešći tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Lani je u Hrvatskoj od njega umrlo 807 muškaraca

| Autor: Marcello ROSANDA
Dr. Predrag Mamontov sa suradnicama (Snimio Milivoj Mijošek)

Dr. Predrag Mamontov sa suradnicama (Snimio Milivoj Mijošek)


Tumor prostate je najčešći tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Lani je u Hrvatskoj od njega umrlo 807 muškaraca

U razvijenim zemljama kao i u Hrvatskoj tumor prostate najčešći je tumor kod muškaraca. Upravo u cilju podizanja svijesti o moškom zdravlju danas se po prvi put u svijetu obilježava Međunarodni dan prostate.

Rak prostate predstavlja sve veći javno-zdravstveni problem o kojem se nerado govori. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana prostate rođena je pod pokroviteljstvom Europskog udruženja urologa i globalnog pokreta Movember, osnovanog 2003. godine u Australiji i aktivnog u 21 zemlji svijeta. Movember je svrstan među 100 najvećih nevladinih neprofitabilnih udruga, a financira 1200 projekata. Movember pokret je globalna javno-zdravstvena inicijativa koja okuplja velik broj muškaraca koji su tijekom mjeseca studenog na zabavan i zanimljiv način prihvatili izazov puštanja brkova ukazujući na važnost borbe protiv tumora prostate i testisa i na taj način podići svijest o muškim bolestima.

Više o tom pokretu, muškom zdravlju te raku prostate doznali smo u razgovoru s urologom, dr. Predragom Mamontovom.

- Što se želi poručiti muškarcima?

- Potiče se muškarce da barem jednom godišnje odu na pregled, usvoje zdravije životne navike i informiraju se o povijesti bolesti u svojoj obitelji. Naši očevi, braća, prijatelji, partneri suočavaju se s ovom zdravstvenom krizom, a o tome se malo ili ništa ne govori. Ne možemo si priuštiti luksuz da o tome ne govorimo!

- Što je prostata i zašto je važna za zdravlje muškaraca?

- Prostata, ili kestenjača, je pomoćna muška spolna žlijezda koja stvara medij u kojemu se pohranjuju spermatozoidi. Nalazi se duboko u zdjelici ispred debelog crijeva, ispod mokraćnog mjehura, a kroz nju prolazi mokraćna cijev i upravo je to osnovni razlog zašto bolesti prostate uglavnom počinju smetnjama mokrenja. Poslije 40. godine života kod većine muškaraca počinje proces dobroćudnog uvećanja prostate kao posljedica djelovanja testosterona, što se smatra dijelom prirodnog procesa starenja. Radi se o prekomjernom rastu normalnih stanica, za razliku od karcinoma kada su stanice abnormalne i sklone nekontroliranom rastu.

- Uvećanje prostate, dakle, nema veze s tumorom?

- Jako je bitno razlikovati dobroćudni rast prostate od tumora, jer se radi o sasvim različitim bolestima koje se različito i liječe. Dobroćudno uvećanje prostate je bolest koja se javlja kod većine starijih muškaraca i javlja se različitim tegobama mokrenja kao što su noćno, učestalo i urgentno mokrenje ili pak otežan početak mokrenja s naprezanjem, tanki mlaz, kapanje krajem mokrenja ili osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura.

Tumor prostate nekontrolirani je rast stanica prostate s tendencijom širenja u okolne i udaljene organe. Paradoksalno je da tumor prostate često ne uzrokuje simptome ili smetnje, osim kada se već proširio na obližnje ili udaljene organe. Tada je liječenje moguće, ali ne i uspješno.

- Je li rak prostate čest u odnosu na ostale karcinome?

- Tumor prostate je najčešći tumor u porastu kod muškaraca u razvijenim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Godišnje se u Europskoj Uniji dijagnosticira kod 450.000 muškaraca. Po smrtnom ishodu, pretekao je rak debelog crijeva. U Europi je, naime, 2018. godine od raka prostate umrlo 107.000 muškaraca. Nije, dakle, beznačajna bolest obzirom na to da ubija više muškaraca nego rak dojke žena.

U Hrvatskoj je 2019. godine od tog raka umrlo 807 muškaraca. Posljednji obrađeni podaci kažu da je 2017. godine dijagnosticirano 2.794 tumora prostate kod muškaraca u Hrvatskoj, dok ih je samo četiri godine ranije bilo 1.698. Dodatni je problem što se većina tumora prostate otkrije u poodmakloj fazi kada je liječenje moguće, no nije vrlo učinkovito, a računa se da će 1 od 7 muškaraca, do svoje 85. godine, oboljeti od tumora prostate.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter