SURADNJA OPĆE BOLNICE I GRADA PULE

ZA STARIJE OD 50 GODINA: Rano otkrivanje raka prostate, najčešćeg tumora u muškaraca od ove godine u novoj bolnici

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Program se počinje provoditi nakon useljenja u novu bolničku zgradu, a bit će obuhvaćeni muškarci stariji od 50 godina. Javni poziv bit će odaslan putem medija

 

 Od ove godine Opća bolnica u Puli u suradnji s Gradom pokreće program prevencije raka prostate, najzloćudnije bolesti u muškaraca u Hrvatskoj. Program je dio Operativnog plana aktivnosti za socijalnu podršku i zdravlje Grada Pule za razdoblje od 2020. do 2021. godine, usvojen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Točan datum još nije poznat, no program se, prema riječima dr. Predraga Mamontova, voditelja Odjela urologije u pulskoj bolnici, počinje provoditi nakon preseljenja u novu bolničku zgradu. Program se planira provoditi i u Rovinju, u tamošnjem Domu zdravlja.

 Za starije od 50 godina

- Programom će biti obuhvaćeni svi muškarci stariji od 50 godina. Iznimka su muškarci koji u prvom nasljednom redu imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu za tumor prostate. Oni počinju s pregledima nakon 40. godine života. Planiramo obuhvatiti pacijente koji nikada nisu bili kod urologa. Javni poziv uputit će se putem medija, a pregled će se obavljati u novoj urološkoj ambulanti u Općoj bolnici. Svi muškarci koji se odluče za preventivni pregled naručit će se putem telefona ili e-maila i dobiti termin za pregled, objašnjava dr. Mamontov.

Preglede će, osim njega, obavljati i drugi bolnički urolozi, dr. Sanjin Sandrić i dr. Kornelije Ilovar. Program se sastoji od kliničkog, digitorektalnog i orijentacijskog ultrazvučnog pregleda.

- Ukoliko se postavi sumnja na malignu bolest prostate, pacijent će biti upućen liječniku obiteljske medicine koji će ga prioritetno uputiti na pretragu tPSA (specifični antigen prostate) u krvi, a potom će se dovršiti obrada i dogovoriti nastavak liječenja, veli Mamontov.

Koliko će muškaraca u Puli, odnosno Istri, biti obuhvaćeno pregledom? Mamontov kaže da se ne može procijeniti koliko će se muškaraca odazvati pozivu.

- U slučaju da odaziv ne bude zadovoljavajući, ići ćemo sa standardnim modelom pozivanja muškaraca navedenih dobnih skupina. Tumor prostate je najčešći tumor u muškaraca u svim razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Zadnji obrađeni podaci iz Hrvatskog registra za rak iz 2016. govore da je udio muškaraca s tumorom prostate 19 posto, onih s tumorom pluća i bronha je 17 posto, a s tumorom debelog crijeva 16 posto. Rak prostate najčešći je u starijih muškaraca i u Hrvatskoj se najčešće otkrije u dobi od 65 do 70 godina. Godine 2016. u državi je bilo 2.337 osoba s ovim tumorom. Iste godine umrlo ih je 769. Nažalost, bolest se u nas uglavnom otkriva u kasnijim fazama kad je uspješnost liječenja lošija i proces liječenja značajno skuplji, veli Mamontov.

Međutim, bolest se može vrlo uspješno liječiti ukoliko se otkrije na vrijeme, a to znači u ranoj fazi, kad je bolest ograničena samo na prostatu.

Za razliku od nacionalne statistike, u Istarskoj županiji karcinom prostate je treće vodeće sijelo raka s udjelom od 13,6 posto. Od njega godišnje oboli 76 pacijenata. U Istri je vodeći rak pluća s 94 oboljela godišnje, odnosno udjelom od 17 posto, dok je na drugom mjestu rak debelog crijeva s udjelom od 16,7 posto i 93 novooboljelih na godišnjoj razini. U Puli je, pak, rak prostate drugo vodeće sijelo kod muškaraca s 15,4 posto oboljelih, nakon karcinoma pluća (19,4 posto, 32 oboljela), dok je rak debelog i završnog crijeva na trećem mjestu s udjelom od 13 posto i 21 oboljelim.

Rana faza bolesti

- Danas je petogodišnje preživljenje više od 90 posto u pacijenata s lokalno ograničenom bolesti pa čak i s regionalno uznapredovalom bolesti. Ključno je otkrivanje bolesti u najranijoj fazi. U Istri je 2016. otkriveno 76 tumora prostate. Procjenjuje se da je stvarni broj pacijenata oboljelih od ove bolesti u populaciji značajno veći. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011., u Istarskoj županiji je muškaraca u dobi od 50 do 80 godina bilo 35.985, u Puli 10.326, a recimo u Rovinju 2.519. To je populacija na koju ciljamo, veli Mamontov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter